Allt fler försäkrar sig och sina saker – men många glömmer livförsäkringen
– Vilka försäkringar man behöver är individuellt. Det går inte att ge ett entydigt svar som skulle gälla alla. Men som grundregel kunde man säga att var och en borde ha en hemförsäkring, en reseförsäkring och en livförsäkring, säger Tuomas Korkeamäki, avdelningschef på Försäkrings- och finansrådgivningen Fine.
Till Fine kan man vända sig i ärenden som gäller försäkringar, bank och värdepapper. Har du till exempel fått avslag på en ansökan om ersättning från försäkringsbolaget, eller är missnöjd med hur banken skött ett ärende, är det hit du ska ringa.
Korkeamäki går systematiskt igenom de vanligaste försäkringarna. Hemförsäkringen är viktig eftersom den kan ersätta olika typer av olyckor i hemmet, allt från elektronik som går sönder till större vattenläckage, och ibland även olyckor utanför hemmet.
Hur är det med enskilda sakförsäkringar som erbjuds i butiken då jag köper till exempel elektronik?
– De kan ge omfattande kompensation, men de kan också vara kostsamma. Handlar det om en väldigt central sak, till exempel en telefon eller en dator du använder varje dag och som du måste få ersatt snabbt om den går sönder, så kan det vara en idé.
Korkeamäki understryker att det alltid lönar det sig att noggrant fundera igenom hurdant skydd man egentligen behöver innan man köper en försäkring.
– Innan man tecknar en försäkring är det viktigt att läsa igenom broschyren med produktfakta. Här finns all viktig information beskriven, ofta med exempel. Det är det här som är det grundläggande i avtalet mellan dig och försäkringsbolaget, och det här ska du läsa väldigt noggrant.
Korkeamäki ger ett exempel: om du ger dig ut på söndagspromenad, halkar och behöver sys, får du sannolikt den tillsyn du behöver via den offentliga vården, utan försäkring. Visar det sig att du slagit sönder knäskålen och behöver opereras kan det däremot vara bra med en olycksfallsförsäkring som kan ge dig rätt att opereras privat om operationsköerna inom den offentliga vården är långa.
– Vissa har en väldig nytta av sin olycksfallsförsäkring, medan andra betalar sin premie hela livet utan att behöva använda försäkringen en endaste gång. Var och en måste alltså själv utvärdera hurdant behov man har, men vår statistik visar att det är i samband med de här försäkringarna som flest tvistemål uppkommer.
Om jag redan är försäkrad via min arbetsgivare, blir den egna olycksfallsförsäkringen onödig då?
– Det här är helt beroende på hurdant skydd arbetsgivaren köpt. Vissa arbetsgivare har en försäkring som täcker även din fritid, andra har bara försäkrat den tid du är i arbete.
Försäkringsbolagen erbjuder också privata sjukförsäkringar. Sådana försäkringar kan garantera dig till exempel rehabilitering eller ersätta medicin.
Varför behöver jag en sådan då alla finländare ändå berättigas den offentliga sjukförsäkringen som administreras av Folkpensionsanstalten?
– Här kan man tänka på försäkringen som en investering som täcker vårdkostnader. Vissa sätter pengar till exempel på att gå till frisören en gång i månaden, andra på en försäkring för sin hälsa. En sjukförsäkring täcker däremot aldrig alla kostnader, även om den är omfattande.
En viktig försäkring är enligt Korkeamäki livförsäkring vid dödsfall. En sådan kan vara bra att ha speciellt om du har lån och familj.
– Den största bristen i försäkringsskydd bland finländarna hittar vi bland just livförsäkringarna. Den som är försäkrad får förstås inte själv någon nytta av en sådan försäkring, men den kan stå för ett visst finansiellt stöd för de efterlevande om försäkringstagaren skulle avlida.
Man får lätt en känsla av att en del försäkringar överlappar varandra. Hur ska man göra för att komma åt det här?
– Vanligen brukar bolagens försäkringar passa bra ihop, och överlappningar sker nog inte så ofta som man kunde tro. Där en försäkring slutar tar den nästa vanligen vid, men visst, det lönar sig alltid att hålla koll på vad försäkringarna innehåller.
Catrin Sandvik/SPT