En liten världsförbättrare bor i oss alla – det borde utnyttjas vid utvecklingen av arbetslivet

Åbo Underrättelsers logo
Expert, Lärarnas ekonomiundervisning, Ekonomi och ungdom TAT (Översatt: Arnella Nyman, svenskspråkiga tjänster, TAT)
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I början av oktober fick republikens president Sauli Niinistö ett arbetspar åt sig då Nella Salminen hoppade i presidentens stövlar för en dag, som en del av barnrättsorganisationen Plan Internationals Girls Takeover-jippo.

– Det kändes att jag blev på riktigt hörd. De ska även ta i bruk mina idéer, kommenterar Nella Salminen.

– Till exempel frågade presidenten mig hur jag ser på jämlikhetsfrågor. Jag gav några exempel och han sa att han inte hade tänkt på de punkterna tidigare.

Av det framtida arbetslivet förväntas bland annat god lön, bra arbetsmiljö och betydelsefulla arbetsuppgifter. Dessa lyfts fram i rapporten TAT Ungas framtidsundersökning. Oftast handlar de viktiga sakerna om branschens miljövänlighet, hur människonära branschen är samt hållbara tillvägagångssätt.

76 procent av unga anser att intressanta arbetsuppgifter är den viktigaste orsaken vid branschval.

Ungas åsikter och önskemål vore guld värda för många företag. Ekonomi och ungdom TAT:s enkätundersökning av grundskoleelevernas praktikperiod 2020 (på finska) visar att var fjärde elev ansåg uppgifterna vara ensidiga och var femte tyckte de var tråkiga.

En stor del av PRAO-praktikanterna söker sig till handeln. Ifall handlaren skulle ha PRAO-eleven med i hens egen arbetsdag istället för att praktikanten sorterar hyllor, skulle handlaren efteråt kunna konstatera som president Niinistö, att hen inte tidigare hade tänkt på dessa grejer. Unga öppnar handlarens ögon gällande nya tjänster, produkter och tankesätt.

Detta nya tankesätt förverkligades förra våren under distansPRAO-veckan ”Finanssialan EtäTET”. De unga fick jobba med riktiga arbetsuppgifter i företagen samt komma med idéer. Entusiasmen hos såväl praktikanterna som finanssektorns företag var stor.

Jag frågade två personer som rekryterar unga vad de i sin tur förväntar sig. De menar att det finns allt färre uppgifter som direkt lärs i skolan. Ingen förväntar sig ens sådant, man behöver inte vara orolig.

Enligt rekryterarna lönar det sig att vara redo att lära sig nytt och minnas nämna det i arbetsintervjun. Det är även värt att öva sociala färdigheter. Fraserna: god morgon, god dag, tack, varsågod, förlåt och hej, ska finnas i vokabulären. Arbetsplatsen är en social miljö och det är alltid trevligt att höra ett ”god morgon” då man kommer till jobbet.

Expert, Lärarnas ekonomiundervisning, Ekonomi och ungdom TAT (Översatt: Arnella Nyman, svenskspråkiga tjänster, TAT)
Expert, Lärarnas ekonomiundervisning, Ekonomi och ungdom TAT (Översatt: Arnella Nyman, svenskspråkiga tjänster, TAT)
Publicerad: