Poker Run i skärgården: Ofattbart miljösvineri

Åbo Underrättelsers logo
Kapten på M/S Fru Söderström
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Under många år har det talats om hur viktigt det är att skydda skärgården, dess miljö och fågelliv. Skärgårdens frid och tystnad lockar sommargäster som inbringar pengar till lokala näringar. Det har ordnats allmogeseglatser och marknader med närproducerade varor, ekologiskt och miljövänligt har varit inne. Barnen får lära sig att segla med optimistjolle. Klimatet har man även önskat skydda med minskad användning av fossila bränslen.

Men det existerar alltid personer vars andliga kapacitet och omdömesförmåga är bristfällig. Det är sådana typer som är ansvariga för motorhelvetet Poker Run. Racerbåtar med överstora motorer, fallossymboler för på en femårings nivå kvarblivna män, ska braka genom skärgårdshavet lördagen den 3 juli, skingra och skrämma livet på sjöfågelfamiljer, och jaga alla andra båtar på flykten. Denna gång får vi hoppas att det går utan dödsfall.

Den med ett helvetiskt dunder vrålande idiotkonvojen rusar från Nagu via Stormälö till Teersalo och från Teersalo via Verkan tillbaka till Nagu.

Efter första världskriget sänkte tyskarna sina krigsfartyg genom att ställa dem på rad. Sedan öppnade man bottenventilerna. De ansågs tillhöra en förgången tid, som dinosaurerna, de skulle aldrig behövas på nytt.

Racerkörning i skärgården med fossildrivna jätteleksaker tillverkade för psykosocialt efterblivna penningdrogade individer tillhör en förgången tid. Sådant miljösvineri är definitivt inte i samklang med moderna värderingar. Deltagarbåtarna i Poker Run borde även ställas upp på rad för eliminering!

Men att öppna bottenventilerna och sänka dem skulle vara att skräpa ner i naturen. Båtarna (om de kan kallas båtar) borde föras till återvinning, kylarvätskan, bränslet, oljan och batterierna separeras, motorerna till metallåtervinning, och glasfiberskroven hackas i bitar antingen till energiåtervinning eller något annat lämpligt enligt EU:s avfallshierarki.

Man kunde även tänka sig att vi andra båtägare samlar ihop pengar till en liten skrotningspremie som skulle räcka till en roddbåt.

Kapten på M/S Fru Söderström
Kapten på M/S Fru Söderström
Publicerad: