Principer vid förrättning av val
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Förbundet Svenska Seniorer i Finland anser att det trots allt var ett bra beslut att skjuta på kommunalvalet till en senare tidpunkt.
Regelbundna och förutbestämda val är förvisso en av hörnpelarna för vår demokrati. Men vi har också krav på allmän och lika rösträtt för varje finsk medborgare som uppnått 18 års ålder.
Valen ska även vara hemliga. Vilket betyder att varken valmyndigheterna eller någon annan ska få veta vem en väljare röstat på eller om hen lämnat in en blank röstsedel. Varje väljare ska också få rösta själv. Rösträtten får inte utövas via ombud. Under ordnade förhållanden och under översikt av en valmyndighet kan väljaren dock använda ett biträde vid röstningen. Syftet är att säkra valens tillförlitlighet och garantera att väljarna tryggt kan ge uttryck för sin egen fria vilja liksom också garantera valhemligheten.
Ovannämnda krav ska uppfyllas oberoende av under vilka förhållanden val ordnas. Att riskera de övriga förutsättningarna och kraven genom att envist hålla fast vid kommunalval i april låter mer som ett försök att plocka enkla poäng än att ta ansvar för att säkerställa valet. I annat fall skulle det finnas en stor risk för att många äldre låter bli att utnyttja sin rösträtt. Man kan då befara att röstningsprocenten blir mycket låg, vilket skulle försvåra genomförandet av ett rättvist kommunalval.
Vi i Förbundet Svenska Seniorer i Finland håller gärna med landets Presidenten att ”väljare ska känna sig trygga och fria då de ska rösta i demokratiska val”. Vi seniorer anser att regeringen och justitieministeriet under ledning av minister Anna-Maja Henriksson har gjort ett gott beslut.
Ralf Skåtar, ordförande
Gunvor Brettschneider, viceordförande
Kjell Wennström, sekreterare
Förbundet Svenska Seniorer i Finland r.f.