Finlands äldsta och ensammaste stad
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Vår kära kulturvagga är landets äldsta stad i flera avseenden, både vad gäller stadens egen ålder och vad som gäller stadens invånare. Åbo är den stad i landet som har flest till åren komna invånare. Och staden har även flest enpersoners hushåll i hela landet – alltså landets äldsta och ensammaste stad.
Trots det är staden en bra stad att bo i, trivsam miljö med ett omfattande föreningsliv vilket inspirerar till stort socialt umgänge. Det är lätt att hålla kontakt om man har nära vänner och bekanta.
Men det medför även att det finns en del som är ensamma, som inte har en enda när anhörig i närheten.
Och trots att personen har god hemservice, får intervallvård eller god vård på sjukhus så får vänner och bekanta kanske inte veta var personen finns, om allt är väl eller om personen kan tänkas behöva ett besök av en vän.
Och vad gör man när man inte längre får kontakt med en person som lever ensam och om man inte vet var den personen finns? Dagens sociallagstiftning kan hindra vården och omsorgen att informera vänner och bekanta om var man får kontakt med personen. Hur bra vår sociallagstiftning än är, leder den till att ensamma personer lätt blir bara än mer ensamma.
Svenska seniorer anser att detta inte är som det ska. Vår nuvarande sociallagstiftning verkar sakna en human och social sida. Om man inte varit så förutseende att man låtit anteckna att vården och omsorgen får informera vänner och bekanta om var man befinner sig och om man behöver hjälp är det katastrof.
Det finns en risk att vården och omsorgen byråkratiseras än mer i och med den planerade vårdreformen när social- och hälsovård centraliseras i allt högre grad.
Svenska seniorer vill betona vikten av att vård och omsorg kan organiseras som närservice och påtalar behovet av en human och social omsorg; den omsorg socialen och hälsovården inte kan erbjuda.