Oberoende forskargrupp?

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den 18.1.2021 publicerade Svenska Yle en artikel under rubriken "Forskargrupp föreslår slopat hemvårdsstöd trots motvilja från Centern".

Rubriken fortsätter med citatet: "Vårt uppdrag är att höja sysselsättningen inte att spekulera i vad som är politiskt realistiskt."

Såå? Kosta vad det kosta vill då??

Markus Jäntti är professor i ekonomi vid Stockholms universitet och leder en oberoende forskargrupp vid Arbets- och näringsministeriet. Oberoende forskargrupp? Det tror jag inte på. Ingen är fullständigt oberoende. Vi alla påverkas av en massa olika faktorer. Om man till exempel ser på hur man skriver historia, så beror slutresultat bland annat på vem som skriver, och vilket slags människor skribenten väljer att koncentrera sig på. Olika generationer ser på samma tidsperiod ibland med till och med väldigt olika synsätt. Ingen är fullständigt oberoende.

Hemvårdsstödet minskar på kvinnors arbetskraftsdeltagande med ungefär 10 000 personer, säger Markus Jäntti. Jaha? Och finns dessa 10 000 arbetsplatser någonstans obesatta? Det säger Jäntti ingenting om. Som om det att vara hemmaförälder skulle vara på något sätt mindervärdigt? Det är det inte.

Vilket slags kvinnosyn har egentlig professor Markus Jäntti?

Skälet till att vi behöver öka andelen av den vuxna befolkningen som deltar i arbetet är ett långsiktigt underskott i de offentliga finanserna. Våra problem finns uttryckligen på lång sikt, säger Jäntti enligt Yle.

Samma slags åsikter har uttryckts av SFP:s partisekreterare rätt så nyligen. Det är en myt man försöker skapa. Ser man på lång sikt, de senaste 50 åren, från 1970 till i dag, 2021, så kan man konstatera att statens inkomstskatt för inkomster på över 200 000 per år, har sänkts med rätt så nära exakt 40 procent. Men det vill varken SFP:s partisekreterare, eller den förment oberoende professor Markus Jäntti, tala om. Inte många andra heller. I själva verket har man minskat den statliga inkomstskattens betydelse, så att andra skatteformer numera är viktigare. Även om det kanske inte är avsiktligt, så är ju diskussionen om höjandet av bränslepriserna en del av detta. Man undviker att diskutera inkomstbeskattningen, medan man i stället riktar uppmärksamheten mot annat.

Det här är ett led i en långsiktig utveckling, där de i samhället, som inte har så väldigt stora inkomster, skall betala en allt större del av statens utgifter. Vi har inte nått lika långt i den här utvecklingen, som i USA, men riktningen är åt samma håll.

Ingmar Forne

Publicerad: