Gör en svenskspråkig vårdcentral av Åbolands sjukhus
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Seniorerna har föreslagit och föreslår fortfarande att det lättaste och effektivaste sättet att organisera den svenskspråkiga vården och omsorgen är att samordna den runt Åbolands sjukhus. På det sättet kunde man enklast samla personal som kan sköta den svenskspråkiga servicen så att den uppfyller lagstiftningen.
Alternativet att ha svenskkunnig personal på alla avdelningar, verksamhetsställen och under alla arbetsturer är mer utmanande och har med dagens personalstruktur visat sig mycket svårt att förverkliga.
Enligt vår lagstiftning ska vården och omsorgen ges jämlikt på finska och svenska i tvåspråkiga kommuner och städer. Jämlikt betyder inte ”exakt lika som” men väl nog lika bra på båda språken. Det hör till sjukvårdsdistriktet att besluta hur man vill organisera vården och omsorgen i enlighet med gällande lagstiftning (vilket inte idag är till alla delar fallet).
Det finns även undersökningar om hur språket inverkar på vården. Ifall patienten inte kan beskriva sina symtom på ett annat språk eller om vårdpersonalen inte till fullo förstår patienten blir det lätt fel. Och om patienten inte i sin tur kan förstå de vårdinstruktioner som vårdpersonalen ger så kan det gå riktigt illa.
Det är sjukvårdsdistriktet och ÅUCS ansvar att vården och omsorgen organiseras så att den följer gällande lagstiftning, inklusive språklagstiftningen. Vården och omsorgen utvecklas hela tiden, digitaliseringen kommer med stormsteg men det ger inga undantag från att följa lagar och paragrafer. Och samma sak gäller den svenskspråkiga vården och omsorgen.
Seniorerna vidhåller att det lättaste och effektivaste sättet att organisera den svenskspråkiga vården och omsorgen är att samordna den runt Åbolands sjukhus.
Kjell Wennström
Svenska seniorer i Åboland r.f.