Yle Åboland och klimatet

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ulrika Fagerström vid Yle Åboland (ÅU, 24.10) hävdar i rubriken till sin replik att kommentarer skall beröra ämnet, i min replik framgår med all tydlighet att koldioxid är nyttigt och en förutsättning för allt liv.

Vidare säger hon att en åsikt inte behöver vara likvärdig ifall det finns etablerad, vetenskapligt belagd konsensus kring en fråga. Här avses tydligen IPCC:s klimatalarmistiska linje vara en sådan fråga och ifall nån dristar sig till att framföra annat så censureras det bort.

Helt annan åsikt har de 500 forskare och klimatinsatta från 23 olika länder, som i ett brev i fjol, riktat till FN:s generalsekreterare António Guterres säger följande: Vi har inget klimatnödläge!

Följande mellanrubriker ingick i brevet: 1. Naturliga och antropogena faktorer orsakar uppvärmning, 2. Uppvärmningen är mycket långsammare än förutsagt, 3. Klimatpolitiken bygger på otillräckliga modeller, 4. Koldioxid är växtmat, basen för allt liv på jorden, 5. Uppvärmningen har inte ökat naturkatastrofer, 6. Politik måste respektera vetenskapliga och ekonomiska verkligheter.

Det kompletta brevet kan hittas via google. Brevet var en stor nyhet men nådde inte över Yles nyhetströskel. Håller med Ulrika Fagerström att centralt inom journalistiken är att ge en så sanningsenlig bild som möjligt av det som sker – lev upp till det!