Ansiktsmask och placebo

Publicerad:

Dags för lite populärvetenskap. På tyska der Spegels webbsida intervjuades en psykolog som sa "Fördelen med masker är att man kan vara betydligt närmare sin medmänniska med mask än om man kunde vara utan".

Varpå jag kommenterade: "Om din medmänniska inte tål din tobaksrök, skulle du  kunna vara betydligt närmare henne om du även skulle blåsa ut röken genom ett cigarrettfilter? Hjälper din mask mot grannens tobaksrök?"

Andningsfilter har den egenskapen att de släpper igenom små partiklar men filtrerar stora. De billiga masker som nu säljs, samt hemgjorda tygmasker, kan vara bra då man skrapar båten så att man inte andas in färgflagor. Bättre masker, betecknas FFP1 och FFP2,  används som dammskydd vid smutsigt arbete, vid målning och i hälsovården.

De avskiljer även pollen. Man anger ofta hur stor del av partiklar under storleken 0,6 mikrometer som avskiljs, detta är ett mått på hur effektivt filtret är.

Men både tobaksrök och coronavirus är betydligt mindre såkallade submikrona partiklar, corona mellan 0,08 och 0,16 mikrometer. Det betyder att de går rakt igenom alla masker som är sämre än kirurgisk mask som betecknas FFP3. Köper man privat en sådan mask styckvis koster den kanske 6 euro om sådana för tillfället ens finns till salu, och även den måste bytas genast då andningsluften gjort den fuktig. Och den avskiljer inte heller hundra procent.

Effekten av att bära mask är psykologisk. Man mår bättre då man tror att man kan påverka situationen och att man i alla fall har gjort någonting.

Politikerna vågar inte heller låta bli att rekommendera mask. Samma känsla fick man när man övergick från cigarretten filterlös grön Nortti till röd Nortti med filter. Eller då man började separatinsamla bioavfall.

en coronan smittar även på andra sätt än direkt genom luftburna viruspartiklar. När man nyser och hostar flyger det även ut små vattendroppar, aerosoler, där viruspartiklarna sitter fast. Dessa är tiotals gånger större än viruspartiklarna, men då vattnet snabbt har avdunstat svävar partiklarna iväg på egen hand.

Jag vet inte i vilken utsträckning billiga masker separerar aerosoler, men man anser att maskerna fångar upp en del. I så fall finns dina nysvirus sedan i din mask, som bör slängas omedelbart i en skild plastpåse.

Man får inte heller ta i filterytan med fingrarna. På TV ser man hur slarvigt folk hanterar maskerna. Jag har hört om folk som bara äger ett par masker som de förvarar i fickan och tar på sig på nytt där det är obligatoriskt.

Det är alltså nog motiverat att använda mask i bussar och täta folksamlingar. Men endast om den används på rätt sätt.

Jarl Ahlbeck

Publicerad: