Polisen bekräftar: Ankaret som trasade gasröret hör till misstänkt kinesiskt fartyg

Centralkriminalpolisen
Det här ankaret misstänks komma från det kinesiska fartyget Newnew Polar Bear.
Publicerad:

Det misstänkta sabotaget på gasledningen Balticconnector har nu undersökts i en månad. Centralkriminalpolisen har nu bekräftat sina misstankar om att det ankare som lyftes ur Finska viken kommer från fartyget Newnew Polar Bear.

I polisens pressmeddelande nämns att samarbetet mellan finländska och estniska myndigheter har varit tätt och produktivt. Polisen har också samarbetat med Kinas myndigheter.

– De tekniska undersökningarna fortsätter, även om den aktiva platsundersökningen avslutats. I det här skedet kan det konstateras att ankaret som lyftes den 24 oktober passar enligt vissa tekniska uppgifter in på fartyget Newnew Polar Bear, säger kriminalkommissarie Risto Lohi i polisens pressmeddelande.

Huvudutredningslinjen är oförändrad. Utredningen fokuserar fortfarande på att få fram fartyget Newnew Polar Bears del i händelsen.

– Vi har haft kontakt med kinesiska myndigheter och utarbetat en begäran om internationell rättshjälp för att få fram nödvändiga uppgifter, säger Lohi i pressmeddelandet.

Mer detaljerade tekniska undersökningsresultat ges senare.

Publicerad: