16 personer drunknade i juli – "Simkunnigheten hos barnen har försämrats", menar experter

Katarina Pada
En livboj på en badstrand.
Oroväckande trend. Simkunnigheten bland barn i Finland har blivit sämre, menar Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund FSL, vilket ökar risken för drunkningsolyckor i framtiden.
Publicerad:

Under juli månad drunknade 16 personer i Finland. Det visar den preliminär statistik som Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund FSL har samlat ihop. Antalet är exakt samma som under juli i 2023.

Av de drunknade var tolv män, en kvinna och i tre av fallen finns ingen information om personens kön. Nio personer drunknade i samband med simning, en i samband med sjötrafik och en efter att ha fallit i vattnet. För fem av fallen är händelseförloppet oklart.

Under perioden januari–juli har sammanlagt 58 personer drunknat i Finland. Utöver dessa har en finländare drunknat utomlands.

I slutet av juli hittades en sjuåring och en fyraåring i medvetslösa vattnet vid Hanaböle träsk i Vanda. Sjuåringen dog till följd av drunkningsolyckan, och fallet fick stor mediaspridning. Under juli drunknade flera äldre personer som skulle bada eller svalka sig i vattnet.

– Det är viktigt att regelbundet utveckla och upprätthålla simkunnigheten, men det bör göras på ett tryggt sätt. För barnens del betyder det att vuxna övervakar hela tiden och är närvarande. Också vuxna måste ha koll på sin egen simkunnighet och handlingsförmåga, säger Tero Savolainen, utbildningsplanerare för simundervisning vid FSL i ett pressmeddelande.

Enligt FSL visar undersökningar att finländska barns simkunnighet har försämrats under de senaste åren. Detta ökar risken för drunkningsolyckor i framtiden, om man inte lyckas öka antalet simkunniga.

Utöver drunkningsfall har det förekommit rikligt med farosituationer till sjöss under juli månad.

– I flera fall kunde det ha slutat illa, om personen som hamnat i vattnet hade varit ensam eller saknat flytväst. Nu då det småningom blir svalare i våra vatten blir det allt viktigare att använda flytväst, säger Anne Hiltunen, vattensäkerhetssakkunnig vid FSL i pressmeddelandet.

Två av drunkningsolyckorna juli skedde inom sydvästra Finland.

Publicerad: