Ställ inte in - tänk om

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Coronatiden är svår för alla. Men när man är 37 eller 62 skiljer ett år sig kanske inte så mycket från de föregående. Så är det inte för våra barn och unga. Barn- och ungdomsåren är alla olika, och de kommer inte igen.

Ungdomsbarometrar visar redan nu dystra resultat, och enligt WHO kan det vara så att unga och friska får coronavaccin först år 2022. Vi talar alltså om två år till i detta limbo. Det är därför med med viss bestörtning jag följt med hur många av årets viktiga milstolpar för barnen ställs in. Avslutningar, julfester, lucia, kalas... Det som ger livet dess guldkant, och som för många barn och unga kan vara nästa hållpunkt att ta fasta på när vardagen i övrigt är tung.

Just nu är det heller inte helt ovanligtatt skylla mångt och mycket på coronan, när det helt uppenbart är en ovilja att ta itu med de verkliga problemen som ligger bakom.

Naturligtvis ska man inte tumma på säkerheten eller bryta mot några restriktioner. Men det finns ofta trygga sätt att ordna ett evenemang på, om man bara anstränger sig för att hitta andra lösningar. Mindre grupper, utomhusevenemang, turordningar, spårningar, uppgifter hemifrån. Det behöver inte vara så storstilat - att ordna julfesten digitalt ärför ett barn antagligen bättre än att inte ordna någon julfest alls. Förväntan och förberedelser är ofta lika viktiga som evenemangena i sig själva.

När offentliga institutioner eventuellt är bundna av hårdare bestämmelser, kan tredje sektorn få en viktig uppgift att försöka upprätthålla våra traditioner som sprider glädje och trygghetskänsla. Nu behövs den kapacitet som finns samlad inom alla våra föreningar. Många har mer tid än vanligt på grund av coronan, så varför inte satsa den på våra barn och unga?

Så ställ inte in, utan tänk om istället. Vem vet, de nya lösningarna kanske visar sig vara bättre än de gamla.

Pia Prost

Pargas

Publicerad: