Åbo behöver agera för att begåvningarna ska stanna kvar i staden
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
En solig eftermiddag i början av sommaren fick glada studerande blommor och betyg vid avslutningsceremonin vid universitetet i Åbo, ett av de största universiteten i Finland.
Några av eleverna hade sina familjer och vänner med vid examenceremonin. Dessa studenter utgör en bra uppsättning av infödda finländare och utlänningar.
Efter bara några veckor kommer många av dem att flytta hundratals eller tusentals kilometer från Åbo för att söka arbete och en bättre framtid. Vissa kan komma tillbaka vid någon tidpunkt i sitt liv och många kanske aldrig kommer tillbaka till Åbo över huvud taget.
På 1960-talet brukade många finländare åka utomlands för att hitta arbete på grund av brist på resurser och utbildningsmöjligheter. Dagens situation är mycket annorlunda eftersom Finland kontinuerligt toppar all rangordning för bästa utbildningssystem och lyckligaste land i världen.
Men bristen på begåvningar och befolkningssminskningen håller på att bli ett hett ämne i Finland. Skickliga individer både med finskt och utländskt ursprung fullbordar oftast sin utbildning snabbt och lämnar Finland av många skäl. Det viktigaste skälet är svårigheten att hitta arbete för nyutbildade.
Situationen är tuffare för högutbildade invandrare på grund av brist på social kompetens och kunskap om arbetsmarknaden i Finland.
OPH (Opetushallitus) -rapporten som publicerades 2018 om högutbildade visade att cirka 5036 utländska studenter studerade företagsekonomi, 3542 utländska studenter studerade inom IKT-sektorn, 4008 utländska studenter inom ingenjörsvetenskap och 1883 utländska studenter inom hälsovetenskap.
Om man följer med nyheter och Statistikcentralens uppgifter framkommer att Finland har en enorm brist på arbetstagare åtminstone inom IKT, teknik och hälsovetenskap. Efter avslutad examen lämnar dessa utländska studenter Finland och bristen på sakkunniga i många sektorer ökar därför.
Många offentliga och privata organ försöker göra sitt bästa för att locka talanger till Finland från utlandet. Det gör även Åbo-regionen. Till dem hör Talent Boost Åbo, Åbo affärsregion, handelskammaren och många internationella företag (Mayer, Lundbeck, Wärtsilä, NCC, Valmet, Orion, Bayer, Eckes-Granini, etc.). Det finns organ som SparkUp och Shift som också försöker främja start-up kultur i Åbo-regionen.
Dessa satsningar började för inte så länge sedan men de är inte tillräckliga för att behålla talangerna i Åbo. Åbo har två huvuduniversitet (Åbo Akademi och Åbo universitet), samt flera universitetscampus och yrkesskolor för tillämpade vetenskaper.
Åbo är en av de viktiga studentstäderna med ett stort antal internationella och nationella studenter som anländer varje år. Oavsett detta faktum upplever Åbo-regionen en brist på talang och kommer också att drabbas av befolkningsminskning.
Det är viktigt att dra upp vissa konkreta riktlinjer för att locka begåvade individer från utlandet medan en solid strategi bör fastställas för att behålla befintliga talanger.
Utgångspunkten för att behålla begåvningarna kan vara att göra praktikprogram i företag i Åbo-regionen obligatoriska för studenter.
Talangjakt bör ordnas oftare för att underlätta företag att rekrytera studenter med invandrarbakgrund och hjälpa studenter att lära sig om den finska arbetsmiljön. Uppstartsbolagsidéer bör understödas, vilket kan hjälpa till att öka sysselsättningen i Åboregionen. Alla nämnda idéer och liknande strategier kan hjälpa Åboregionen att behålla talanger och förbättra sin ekonomi.
Afnan Zafar
Forskare