"SFP gör hellre rätt än fel" -- svar till Jari Hollsten

Publicerad:

Svar på Jari Hollstens insändare (ÅU 13.8.2019).

SFP gör hellre rätt än fel och anser att kommundirektörens beslut att anlita en sakkunnig i detta mycket komplexa ärende är helt på sin plats.

Kommunstyrelsen och tekniska nämnden har kallats till ett gemensamt diskussionstillfälle för att tillsammans med den sakkunniga gå igenom kommunstyrelsens beslut och diskutera ärendets fortsatta beredning.

Behandlingen av delgeneralplan för vindkraftsparken i Nordanå–Lövböle har pågått i över åtta år. Beredningen anser att planen uppfyller alla gällande lagkrav och är klar för beslut i fullmäktige. I maj beslöt dock en oenig kommunstyrelse att planen ska remitteras för ny beredning beträffande bullerutredningen.

Kommunstyrelsen har ansvar för tillsynen över beslutens laglighet och i förvaltningslagen stipuleras att ett ärende ska behandlas utan ogrundat dröjsmål och att rättssäkerheten säkerställs.

När ärendet nu ska gå vidare är det viktigt att kommunen så långt som möjligt säkerställer beslutets laglighet, något som måste stå över en eventuell politisk vilja.

Kan kommunen utan att bli ersättningsskyldig kräva att företaget gör om en bullerutredning som berörda myndigheterna redan godkänt? Och hur ska man säkerställa att beredande tjänstemän kan hantera den fortsatta beredningen utan att de till exempel kan beskyllas för tjänstefel.

Jari Hollstens (Fri samverkan) uppfattning att kommundirektören ”har anlitat en utomstående advokatbyrå med enda avsikten att påvisa att styrelsen fattade ett felaktigt demokratiskt beslut 20.5.2019 och nu ska det tas om så det blir rätt, det vill säga går enligt EFE:s intressen”, får stå för honom. Hollsten presenterar inte något enda belägg för sina påståenden.

Det känns inte meningsfullt att gå i svaromål mot påståenden som vilar på så lösa grunder.

Hollsten passar också på att än en gång beskylla SFP för avtalsbrott mot de fullmäktigeavtal som enligt honom ”ibland motvilligt skrevs på”. Motvilliga avtalsparter som mest ser till egna fördelar och mindre till ansvaret för helheten är kanske inte en hållbar lösning?

SFP står fortfarande bakom de krav som finns inskrivna i planbestämmelserna för den delgeneralplan som fullmäktige förhoppningsvis ska få behandla så snart som möjligt.

”Till vindkraftverkens bygglovsansökan ska bifogas en bullerutredning för den valda kraftverkstypen. Innan bygglov beviljas ska det säkerställas att kraftverken inte orsakar buller för den närliggande bosättningen som överstiger bullerföreskrifterna.”

Det vill säga, SFP stödjer uppfattningen att vindkraftsentreprenören ska bifoga genomförd bullerutredning, med vald turbintyp, vid en ansökan om bygglov som är nästa steg i processen.

Ghita Edmark

SFP

Publicerad: