Återuppbygg Salutorget

Publicerad:

Åbo har alltid tilltalat mig på något sätt. Släktingar och vänner i staden har inneburit regelbundna besök och vistelser under åren. I Åbo finns en viss historisk aura som saknas i min hemstad Helsingfors.

Ändå är det ett sorgligt faktum att byggnadsbeståndet på grund av den ökända Åbosjukan är i ett bedrövligt tillstånd. Promenerar man ifrån kvarteren runt domkyrkan och ån blir betong-estetiken ett faktum.

Av de större städerna i Finland har Åbo säkerligen lidit och negligeras mest, och de nya projekt som lanseras verkar ignorera stadens centrum.

Detta är underligt med tanke på vilka möjligheter det finns att omforma efterkrigstidens hafsigt byggda lådor till något enastående. I form av rekonstruktion.

Här kunde man ta inspiration från Tyskland där intresset för kultur, miljö och gemensamma platser ännu håller i. Den som suttit på Elbes strand och blickat ut över Dresden vet att vyn är nästan identisk till vad den var före andra världskriget trots att barockstaden pulveriserades av brittiskt och amerikanskt bombflyg.

Potsdam håller på att rekonstrueras likaså det gamla preussiska palatset i Berlin. I Frankfurt återuppbyggdes nyligen några kvarter av den gamla medeltida stadskärnan.

I Åbo kunde återuppbyggandet börja från Salutorget som idag ställvis ser ut som vilket förortstorg som helst. Hamburger Börs-monoliten skall redan ersättas av en byggnad som ser betydligt humanare ut. Sedan har vi de andra förlusterna: Lindblomska huset, Hotell Phoenix, Cygnaeusskolan och det gamla posthuset. En lätt början skulle vara bankhuset i torgets norra hörn vars originalfasad på 60-talet ersattes av ett grått hölje som nyligen förfulats ännu mer.

Endast fyra byggnader skulle kräva total rekonstruktion, och resten at tomterna kunde fyllas med högklassig modern design.

I Tyskland har liknande (betydligt storskaligare) projekt finansieras genom insamlingar, statliga stöd och privata initiativ. Varför inte också i Åbo?

Salutorget är bland de kändaste platserna i Finland. Ett nytt torg i kombination med återvändande spårvagnar kunde hjälpa Åbo bort från den gamla modernistiska dominansen.

Nicolas von Kraemer

Publicerad: