Bostadsbidraget ska påverkas av din hyra – inte vem du delar bostad med
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Många nya studerande flyttar till nya orter i höst för att studera och de ska alla bo någonstans. Att bo tillsammans med någon annan är för många det smidigaste alternativet med mindre ensamhet, delad hyra och bättre möjligheter att hitta bostad.
Enligt FPA hör personer med skilda hyreskontrakt till skilda hushåll med undantagen äkta makar, par eller nära släktingar. Definitionen av par är problematisk eftersom FPA:s subjektiva tolkning av vem som är ett par påverkar möjligheterna att få allmänt bostadsbidrag. Är det verkligen en myndighets uppgift att inskränka individens privatliv till den grad att de vill veta om man är “ihop” eller inte? Det är absurt att bostadsbidraget påverkas av hur mycket man gillar sin rumskompis. Alla studerande ska ha rätt till jämlikt ekonomiskt stöd som är bundet till ens individuella inkomster och hyreskostnader – ens bostadsbidrag borde inte påverkas av att FPA förväntar sig att man är ett par och att man därmed förväntas vilja försörja sin partner.
Det nuvarande systemet krånglar till det för alla studerande som delar boende med någon annan för alla måste bevisa att de inte är ett par. För tillfället är det i många fall lönsammare att bo ensam. Att bo tillsammans är det billigaste alternativet för både FPA och studerande, varför motarbetar man då samboende?
Problemet uppstår så fort den ena parten i boendet börjar arbeta, vilket påverkar den andra partens stöd negativt. Ingen ska behöva tacka nej till jobb för att rädda sin rumskompis stöd och ingen ska hindras från att studera heltid på grund av att rumskompisen har en inkomst. Så länge man själv betalar sin del av hyran och har skilda hyreskontrakt ska ingen annans inkomster påverka ens stöd. Alla ska ha rätt att förvalta sin egen ekonomi oavsett om man bor i samma bostad med någon annan eller inte.
Emmi Piippo
Ordförande för Svensk Ungdom i Helsingfors