Om bränderna i regnskogen
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Nej, det brinner inte mera än normalt i Amazonas, visar NASA:s satellitbilder från de senaste 15 åren.
Under den senaste istiden orsakade svalare temperaturer en tillbakagång av den tropiska regnskogen och att savannen bredde ut sig.
Under istiden minskade koldioxidhalterna mer än femtio procent, vilket resulterade i en minskning av de flesta växter som kräver en hög andel koldioxid (kända som C3-växter).
Vissa växter, kända som C4-växter, särskilt gräs, har blomstrat mycket bra under förhållandena med låg koldioxidhalt.
Så enligt en ledande teori av paleontologer försvann många C3-växter under istiden, då koldioxidnivån sjönk och stäppgräs (C4-växter) växte i stället.
Från slutet av den förra varma tiden för 115 000 år sedan fram tills för 12 000 år sedan var stora områden kring Amazonas savann med ett antal trädbevuxna ”öar”.
Så regnskogen är bara 10 000 år gammal. Och finns tack vare koldioxid.
Arkeologer har nyligen upptäckt en jättestor odlingsareal i Amazonasområdet, på upp till 150 000 kvadratkilometer.
Här fanns en hittills helt okänd civilisation med flera miljoner invånare som levde där där i närmare 4 000 år innan portugiserna kom i början av 1500-talet. De utplånades nästan fullständigt av europeiska virus, baciller och europeiska vapen.
De hade en unik gödsel: kompost med malen träkol : Terra Preta (Utmärkt, jag har provat!).
Arkeologerna säger att jordbruksmarkerna hölls öppna, och runt flodsystemens översvämningszoner byggdes under träden omfattande odlingsmarker (nämnda kol-preparerade).
Arkeologer hävdar att stora delar av dagens Amazonas är planterad, men sedan förvildad efter cirka 1600.
Dit flyttade och flyttar nu de jordlösa bönder (som drevs och drivs bort av bl.a. nordiska pappersbolag från södra Brasilien) med sina motorsågar.
Men när medier skriver att skogen brinner, är det en sanning med modifikation. Träden fälls och säljs, och man bränner bort trädavfall, som man omvandlar till träkol.
Eftersom en familj inte behöver så stora areal för att odla för eget bruk, så ”säljer” man mark (som man inte äger) till jordbruksbolag som planterar soja, majs, socker och bananer. Eller för boskapsodlingar. Och så kan man få jobb hos någondera. Business at usual.
De stora agrara bolagen legaliserar sedan sina (illegala) odlingsarealer med hjälp av korrupta brasilianska myndighetspersoner.
Jörg Siebert
Kimitoön