Återuppstånden glöggrunda växer för varje år – 3000 studenter väntas dricka glögg i Åbo på torsdag
Glöggrundan i Åbo är ett av de mest klassiska finlandssvenska studieevenemangen. Den ursprungliga Glöggrundan på Biskopsgatan gick i graven 2010, men evenemanget återupplivades 2013 i nytt format och i ekonomföreningen Merkantila Klubbens regi.
Fyra år senare är Glöggrundan det största studieevenemanget i Svenskfinland, sett till deltagarantal. Antalet har ökat år för år och i år deltar cirka 3 000 studenter från olika håll i Finland. Biljetterna till Glöggrundan sålde slut direkt, och på evenemangets Facebook-vägg är många villiga att betala överpris för att få plats på evenemanget.
Ansvarig för årets Glöggrunda är Annika Ojala, projektansvarig i Merkantila Klubbens styrelse.
– I princip kunde det växa ännu mer, men vi vill hålla det som ett i huvudsak finlandssvenskt evenemang. Annars är det bara som vilken barrunda som helst. Vi har till exempel inte marknadsfört eller sålt biljetter i finska universitet, även om många finskspråkiga går ändå. Jag tror det är just på grund av att det samlar hela Svenskfinland som det lockar så mycket folk, säger Ojala.
Ojala har tillsammans med föreningens projektutskott fixat artister, tillstånd och koordinerat kontakten till de cirka 30 barer som är med. Evenemanget är nämligen en barrunda, med start på Domkyrkotorget. Deltagarna samlar på sig stämplar genom att dricka glögg vid ett antal barer i stan. I biljetterna ingår inträde till efterfesten, en karta över barerna, ett deltagarhalarmärke och eventuellt ett prestationsmärke som man får om man samlar tillräckligt många stämplar.
Efteråt samlas deltagarna för efterfest på nattklubbarna Börs och Venus, där de svenska grupperna Panetoz och Hov1 spelar. För andra året i rad sänds kvällsfesten live av Yle X3M, som också är med och höjer stämningen vid starten på Domkyrkotorget.
Med 3000 sålda biljetter får ni cirka 36 000 euro i intäkter. Är kostnaderna så stora?
– Det kostar mycket att fixa artister och tillstånd för ett så här stort evenemang, men det som blir över sparas för föreningens framtida investeringar.
Den ursprungliga Glöggrundan på Biskopsgatan gick ut på att studentföreningarna sålde glögg på Biskopsgatan. Den traditionen avbröts 2011 då polisen skärpte ordningskraven efter en förändring i alkohollagen.