EU behöver en överlevnadsstrategi

Publicerad:

Osämjan mellan medlemsländerna är den största svagheten i dagens EU. Osämjan har vuxit fram under en längre tid, kanske redan med början då unionen utvidgades märkbart för över femton år sedan. Osämjan har olika orsaker, bl.a. den ekonomiska politiken, det ekonomiskt gemensamma ansvaret, handhavandet av flyktingar. I mycket har osämjan föranletts av en ökad nationalistisk själviskhet hos en del av medlemsländerna – ett ökat ointresse för gott lagarbete.

Osämjan förlamar EU:s handlingskraft. Detta gäller alla dess verksamhetssektorer, både internt och externt. EU:s trovärdighet både bland medborgarna och de stora globala aktörerna har skadats härav.

EU:s medlemsländer bör därför göra sitt yttersta för återställa sämjan och kraftigare, mera målmedvetet arbeta tillsammans för att möta de mest överhängande gemensamma utmaningarna. ”Förenade vi stå, splittrade vi falla” är en devis som gäller även för EU, speciellt idag i den turbulenta omvärlden och då populistiska kretsar riskerar den redan bräckliga sammanhållningen. Nycklarna till framgång finns i medlemsländernas regeringars händer. De bör ta sig i kragen och utarbeta en överlevnadsstrategi, med avsikt att utveckla EU och dess roll. Strategin kunde bygga på bl.a. effektivare beslutsfattning, prioritering av ”mega”-frågor för EU, smidigare integration.

Finland har en ypperlig möjlighet att under sitt nära förestående ordförandeskap verka för detta. Vi har färdighet från vårt egna samhälle att medla mellan olika intressen, att försöka aktivt finna acceptabla lösningar. En sådan färdighet finns inte i många av de övriga medlemsländerna. Må vi därför anstränga oss för att göra denna insats till gagn för EU:s framtid.

Filip Hamro-Drotz

Kandidat i EU-valet

Publicerad: