Olovliga vapen tillverkades i Salo – polisen: "Systematisk verksamhet"

Polisen
En del av de beslagtagna vapnen. Polisen har undersökt en brottshelhet i Salo, där fem personer misstänks bland annat ha tillverkat olovliga vapen.
Publicerad:

Förundersökningen är på slutrakan i en brottshelhet, där deaktiverade skjutvapen modifierades till funktionsdugliga skjutvapen. Det meddelar Polisinrättningen i Egentliga Finland.

Brottsrubriceringarna i den undersökta helheten är grovt skjutvapenbrott och skjutvapenbrott.

I början av mars 2023 utförde polisen en rannsakan vid ett företag i Salo, som är verksamt inom fordonsbranschen. Vid rannsakan beslagtogs 21 licensbelagda skjutvapen.

Dessutom beslagtogs delar av licensbelagda skjutvapen, patroner och licensfria skjutvapen samt deaktiverade skjutvapen.

Polisen
Ett av de vapnen som polisen beslagtog var utrustat med ett kikarsikte.

Största delen av de beslagtagna vapnen var gevär, men även automatvapen och delar av automatvapen togs i beslag. Polisen hittade och beslagtog även enstaka vapen bland annat i fordon och hos en person som köpt vapen.

– Tillverkningen och försäljningen av dessa olovliga vapen har varit systematisk och professionell. Det verkar som att vapnen har tillverkats enligt efterfrågan och man har strävat efter betydande ekonomisk vinning, säger kriminalkommissarie Tuomas Kuure, som ingår i utredningsgruppen för organiserad brottslighet i Åbo.

Fem misstänkta

Totalt fem personer är misstänkta i brottshelheten, varav två har suttit häktade. Ingendera är längre häktad.

– Dessa två häktade personer har varit de centrala personerna i helheten. Den ena av dem har huvudsakligen tillverkat vapen och den andra har förmedlat dem vidare, säger Kuure i polisens pressmeddelande.

Av de misstänkta gärningspersonerna misstänks två ha sålt vapen och/eller patroner. Av en av de misstänkta har vapentillverkaren skaffat vapen och vapendelar. Två av de misstänkta har köpt antingen vapen och patroner eller endast patroner.

Samtliga misstänkta är män födda under 1960–80-talen. Fyra av dem bor i sydvästra Finland och en i Havslappland.

Brottshelheten går troligen till åtalsprövning i februari 2024.

Publicerad: