"Jämställdhet ska inte bara för syns skull införas som en vacker skrivning i ett sent skede i regeringsprogrammet för att det hör till"
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Den offentliga sektorn är kvinnodominerad och därför har konkurrenskraftspaketets nedskärning av semesterpenningen för offentligt anställda haft en större inverkan på kvinnors personliga inkomst än på mäns.
Indexnedskärningar och indexfrysningar av garantipensionen, arbetsmarknadsstödet och barnbidraget har minskat de disponibla inkomsterna mer för kvinnor än för män.
En utredning gjord av forskare Anna Elomäki vid Tammerfors universitet och Hanna Ylöstalo, forskare vid Helsingfors universitet, visar att det inte bara är kvinnorna som förlorat på reformerna.
Inkomstskillnaderna mellan de med de lägsta inkomsterna och de med de högsta inkomsterna har ökat.
Det är en utveckling jag inte vill se, lika lite som jag vill att inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökar.
Regeringsprogrammet styr i högsta grad politiken.
Därför är regeringsprogrammet centralt och därför ska jämställdhetsfrågor tas upp redan i början av förhandlingarna och förhandlas parallellt.
Jämställdhet ska inte bara för syns skull införas som en vacker skrivning i ett sent skede i regeringsprogrammet för att det hör till.
I Sverige bedöms inkomstfördelningseffekterna på jämställdheten i statsbudgeten.
Jämställdhetsbudgetering är idag en allt populärare strategi för att främja jämställdhet där syftet är att fördela offentliga utgifter och intäkter på ett sätt som bidrar till jämställdhet då vi vet vilka som berörs av besluten och på vilket sätt.
Ofta ställs ekonomi och jämställdhet mot varandra, men ekonomi är en jämställdhetsfråga och jämställdhet påverkar ekonomin.
Ett jämställt samhälle vinner vi alla på, både kvinnor och män.
Barbara Heinonen
Riksdagskandidat
SFP