Människorättsorganisationer uppmärksammar mördade transpersoner
På måndag är det "Transgender Day of Remembrance", det vill säga den dag då länder världen runt minns och uppmärksammar transpersoner som mördats längs med åren.
Enligt organisationen Transgender Europe har 325 transpersoner mördats till följd av transfobi och diskriminering runtom i världen i år. 2609 har mördats sedan år 2008.
Diskrimineringen mot transpersoner är livshotande och ökar även självmordsrisken, menar finska människorättsorganisationer i ett pressmeddelande.
Organisationerna kräver att regeringen gör sitt bästa för att åstadkomma få slut på diskrimineringen. Det gäller att förändra hur man talar om transpersoner, hur man fattar politiska beslut som berör dem samt lagstiftningen.
En förändring av translagen är aktuell just nu. Enligt den måste en person som korrigerar sitt kön steriliseras. Den personen kan alltså inte få barn.
De som genomgår en hormonell könskorrigering förlorar automatiskt fortplantningsförmågan. De som inte vill ha hormonell behandling måste enligt lagen steriliseras på kirurgisk väg.
Problemet har påtalats av människorättsorganisationer under en längre tid, bland annat i Setas och Traseks kampanj Translaki.
De har fått stöd av bland annat riksdagsledamoten Silivia Modig (VF) och 84 andra ledamöter som har förslagit att steriliseringstvånget avlägsnas.
Transpersoner riskerar råka ut för både fysiskt våld och mentala problem till följd av diskriminering och transfobi. Många transpersoner mår dåligt.
Enligt Panda Eriksson, Traseks ordförande, föds transfobin inte ur tomma intet. Den är en del av kulturen och politiken, säger hen i ett pressmeddelande.
– En lagändring är inte en lösning på allt, men genom den kan vi skydda människor från diskriminering, förstärka deras välmående och rättigheter och påverka attityder i samhället. Förutom lagändringen behövs en politisk ledning som satsar på människorätten så att vi kan bygga en bra framtid.
Den nya translagen borde också tillåta människor bestämma om sin egen könsidentitet oavsett ålder, enligt de finska människorättsorganisationerna.
De följer med intresse hur fallet med mannen som blev gravid fortskrider. Det fallet visar tydligt hur translagen släpar efter verkligheten, menar de.
Människorättssituationen i Finland granskades vid FN:s människorättsråd i början av maj i år. Flera länder krävde då att Finlands translag förändras, samtliga ansåg att steriliseringstvånget skulle slopas.
Människorättsorganisationerna Amnesty, Trasek, Seta, Dreamwear club, Sateenkaariperheet och Translasten ja -nuorten perheet ry ordnar en minnesstund vid riksdagshuset i Helsingfors samt liknande evenemang i Lahtis och S:t Michel i samband med "Transgender Day of Remembrance" på måndag.
Läs också: Eriksson: Finland mörkar tvångssterilisering
Transpersoners rättigheter släpar efter
Translagen - Heter Lag om fastställande av transsexuella personers könstillhörighet.
- ”Det fastställs att en person har en annan könstillhörighet än den som antecknats för honom eller henne i befolkningsdatasystemet… om personen i fråga visar upp en medicinsk utredning om att han eller hon varaktigt upplever sig tillhöra det motsatta könet och lever i en könsroll som motsvarar detta samt att han eller hon har undergått sterilisering eller av annan orsak saknar fortplantningsförmåga.”