"Är Liisa Ståhles rapport den senaste i en rad av propagandarapporter som har levererats för att övertyga beslutsfattare?"

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

”Man kan alltid räkna med att Amerikanerna gör det rätta – efter att de har försökt med allting annat.” – Winston Churchill.

Vi kan nog också i Kimitoöns kommun räkna med att kommunens fullmäktige, fullmäktiges självutnämnda hemliga utskott (7 medlemmar), och det hemliga utskottets sekreterare (utanför fullmäktige), gör det rätta i slutändan – efter att först har försökt med allting annat, på skattebetalarnas bekostnad.

Det hemliga utskottet har stor makt. Det till och med beslutar att fullmäktige skall besluta i strid med gällande förvaltningsstadga för kommunen. Det gjorde man i juni 2017. Sedermera torde man dock ha läst förvaltningsstadgan ändå, eftersom den har ändrats till att motsvara det som man beslöt mot den då gällande förvaltningsstadgan. Eller var det kanske någon tjänsteman som läste, för utskottets räkning?

Tidningen Västra Nyland rapporterade den 5.9.2017: ”I Raseborg sitter staden i en rävsax med äldreboendet Villa Pentby i Karis. Huset ägs av Tyvene som bara vill hyra åt Attendo, alltså måste staden köpa vården av Attendo.”

I en intervju för Åbo Underrättelser (29.8.2017) varnade Social- och hälsovårdsnämndens ordförande i Raseborg, Karl von Smitten (SFP), grannkommunen Kimitoön för bolaget, det är bara ute efter egen vinning.

Nu har vi då igen en konsultrapport av Liisa Ståhle, där man föreslår att kommunen skulle flytta en del av åldringsvården till utrymmen som man hyr av Attendo.

Jaha. Men har Attendo några utrymmen att hyra då? Eller är situationen densamma som i Raseborg, att den som har huset hyr endast åt Attendo?

Det har nu en längre tid varit klart att kommundirektör Anneli Pahta har en smått negativ inställning till offentlig kommunal service inom omsorg och sjukvård. Ända sedan kommunfullmäktige beslöt att renovera hälsostationen i Kimito. Det tog ju liksom inte skruv hos beslutsfattarna när kommundirektören lät förstå att hon ansåg att kommunen inte borde renovera hälsocentralen.

Intressant att tänka sig en verkställande direktör, som anser att det egna företagets verksamhet är sämre än konkurrenternas, och att man därför borde lägga ner det egna företaget. Man kunde ju i stället rikta in sig på att förbättra den egna verksamheten. Det skulle ju då vara verkställande direktörens uppgift det.

Nu kan man fråga sig om inte Liisa Ståhles rapport är den senaste i en rad av propagandarapporter som har levererats i akt och mening att övertyga de beslutsfattare som fortfarande understår sig att tvivla på den privata vårdens förträfflighet. Att rapporten inte alls beaktat erfarenheterna från Raseborg, tyder på det.

Det är ju en gammal sanning att bara man upprepar ett påstående tillräckligt många gånger så blir det en sanning. Även om det skulle vara en osanning.

Om man nu lägger ner den egna kommunala verksamheten, så har man ingen väg tillbaka, om det privata alternativet skulle visa sig vara mindre lyckat, som i Raseborg. Eller kanske man har det, men i så fall kostar det nog skjortan, och lite till.

Ingmar Forne

Publicerad: