"Miljömyndigheterna har mera och mera börjat favorisera gråsälarna på yrkesfiskets bekostnad"
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Under krigstiden påstod man att en finsk soldat motstod tio av den andra sidans soldater. Nå, sen kom den elfte och resultatet vet vi alla. Illa gick det.
Läget är numera mycket värre när man tänker på förhållandena mellan egentliga yrkesfiskare längs Finska viken jämfört med antalet gråsälar på samma ort. En yrkesfiskare får nu kämpa mot cirka trettio gråsälar som fiskar på samma platser där yrkesfiskaren har sina bragder. Och endast sämre är att vänta. Redan under en lång tid har miljöentusiasterna samt även miljömyndigheterna börjat mera och mera favorisera gråsälarna på yrkesfiskets bekostnad genom att flytta sina befrämjande åtgärder från yrkesfisket till att i stället stöda gråsälar, östersjövikare och skarvar. De är likadana fiskare som människan, men mycket större i antal och effektivare fiskare än människan.
Det här gäller alltså beträffande det kustnära fisket. Trålfisket har hittills klarat sig fångstmässigt någorlunda bra. Det kustnära fisket sker för det mesta med ryssjor. Endera med gammaldags ryssjor som är ytterst sårbara mot sälarnas attacker eller med modernare Push up-ryssjor som missvisande påstås vara sälsäkra. Sälen har lärt sig att det är ofarligt att ställa sig invid ryssjans ledarm där den bara behöver öppna munnen när fisken kommer simmande längs armen. Så har gråsälarna numera lärt sig att göra, dumma är de ju inte. Det är omöjligt för fiskaren att påvisa för myndigheterna att sälen har en stor inverkan på att fångsterna minskat radikalt när sälstammen ökat, fångsten som yrkesfiskaren behöver för att kunna livnära sig av genom att leverera den till konsumenterna som en god inhemsk råvara.
De trettio gråsälarna äter årligen, enligt Ecoseal-forskningen, cirka 36 000 kg fisk varav två tredjedelar består av kustnära fiskarter. Vad tycker du, borde inte åtminstone en del av den uteblivna fiskfångsten, i stället för att bli sälmat och genom sälens avföring förorena vattnet, bli en del av utbudet för dig att välja på i butikernas fiskdiskar? Och samtidigt avlägsna näringsämnen, fosfor och kväve från sjön.
I Miljöministeriet tänker man inte så. I Nyland planeras cirka 100 stycken nya naturskyddsområden, varav en del i havsområdet. De redan nu mycket krävande jaktmöjligheterna på säl försämras ytterligare. Jakten på skyddsområdena i havet, där den inte helt förbjuds, begränsas tidsmässigt till hälften av tillgänglig tid och till tidpunkter då jaktmöjligheterna inte är optimala. Och en direkt följd av begränsningarna är att yrkesfisket ännu ytterligare försvåras och dina möjligheter att köpa närfångad inhemskt fisk försämras ytterligare. När utbudet minskar så leder detta automatiskt till en förhöjning av konsumentpriserna. Är det på det sättet du som konsument vill ha det?
Stamregleringsplanen för gråsälar förnyas som bäst. I fall den, som det nu ser ut, blir en urvattnad papperslapp utan effektiva åtgärder för att minska på sälstammen och den vägen förbättra yrkesfiskets möjligheter att överleva kan vi om några år säga farväl till det kustnära fisket och överlåta marknaden till importerade fiskarter. Vill du och den riksdagsvalskandidat du tänker rösta på att det är så här ni vill ha det? Om inte, fråga innan du bestämmer vem som skall få din röst.
Paavo Paju
Fiskätare