Unga och skola

Ida Silfver
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Grundskolan i Finland är nio år. På dessa nio år lär man sig allmänbildning. Grundskolan börjar på ettan och tar slut vid nian. Man går ettan till sexan i lågstadiet, efter lågstadiet tar man sig ett steg längre, till högstadiet.

Att börja på sjuan som tolvåring kan vara ett tufft steg för några. Skolgången blir svårare, dagarna längre och läxorna flera.

I högstadiet tar man mer ansvar själv, man ska ha koll på alla läxor och uppgifter som ska vara inlämnade. Under högstadietiden tänker man på att nians avgångsbetyg har en väldigt stor betydelse beroende på vilken skola man söker till.

Efter högstadiet kan man söka till en yrkesinriktad skola eller ett gymnasium, det finns också många andra skolor man kan söka till och inte bara ett alternativ, det finns så att säga ett alternativ för alla som vill fortsätta studierna.

Många unga är väldigt skoltrötta efter nio år i skolan. Nian är ett år då man gör många olika studiebesök. Till exempel till yrkesinriktade skolor och gymnasium. På nian har man också prao, vilket hjälper eleven att bekanta sig med arbetslivet och vad det går ut på.

Många tycker prao är en viktig del i högstadiet, eftersom på nian när man väljer följande skola där man kanske vill studera vidare, eller gå till ett gymnasium och fundera på vad man vill bli efter grundskolan. Från praon får man erfarenhet och det blir lättare att välja skola.

Därför är prao en bra tid för eleverna att få testa sig fram. Under praotiden kan man välja vilket yrke man vill bekanta sig och med vilken arbetsplats man vill jobba på. Man kan till exempel gå till en skola om man är intresserad av att studera i just en sådan skola, efter praon kan man ha fått ett självklart val av skola. Man kan också tillbringa sin praotid på en arbetsplats som man är intresserad av.

Prao betyder olika för alla. Några tycker att prao är tråkigt och vill hellre vara i skolan, medan andra tycker att prao är lärorikt och intressant. Majoriteten tycker om prao, det finns alltid undantag.

Själv tycker att jag har lärt mig mycket nytt under mina dagar på ÅU. Jag kan till och med tänka mig att bli journalist.

Ida Silfver

Prao/Sarlinska skolan

Publicerad: