Busspassagerare hotade nästan fullsatt buss med fejkad handgranat i Reso – åtalsprövning inom kort

Arkiv/Kim Lund
en polisbil
Publicerad:

Polisen börjar nu vara klar med förundersökningen om den busspassagerare i Reso som hotade sina medpassagerare till livet i oktober.

Den misstänkta hade stigit på bussen tidigare och hade mitt under resan stigit upp från sin plats i bussen och hotat passagerarna och chauffören.

Den misstänkta hade krävt att bussens dörrar inte får öppnas och att ingen får lämna bussen, annars skulle han detonera det som såg ut som en handgranat som han höll i handen.

Över 20 passagerare befann sig inne i bussen och då den stannade skulle ytterligare passagerare kliva på. Polisen berömmer busschaufförens agerande: Han stannade bussen, öppnade dörrarna och släppte ut passagerarna.

– Det verkar som om gärningsmannens syfte var att hindra passagerarna från att lämna bussen och att få folk att lyssna på hans tankar och känslor om situationen i Gaza och attackerna där. Den misstänkte har förnekat att situationen i Gaza var orsaken till hans agerande, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Tuomas Kuure i pressmeddelandet.

Det föremål som han hotade passagerarna med var mycket likt en handgranat, enligt polisen. Det är svårt att skilja på den och en äkta granat.

Busspassageraren misstänks för olaga hot och tagande av gisslan.

Utgående från de uppgifter som granskats i förundersökningen misstänks mannen för att ha försökt ta passagerarna på bussen som gisslan, med grova hot mot liv och hälsa vid dådet.

Genom att visa upp en handgranat och verbalt hota passagerarna krävde den misstänkte att chauffören inte stannar bussen och att han inte ska öppna bussdörrarna innan en viss hållplats, vilket berövar passagerarna och föraren deras rörelsefrihet.

Förundersökningen är i slutskedet och ärendet väntas gå till åtalsprövning inom de närmaste veckorna.

Kl. 12.30 korrigering: det är busspassageraren, inte busschauffören som är misstänkt för brott.

Publicerad: