Lång diskussion vid aftonskola om vårdsatsningar på Kimitoön
Fortfarande svårt att fatta beslut. Alla fakta finns ju inte ännu, eftersom vårdreformen är ett sådant frågetecken.
Det säger kommunstyrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP) efter fullmäktiges aftonskola i kväll.
Då hörde de förtroendevalda konsult Fredrik Herse från Nordic Healthcare Group (NHG) som hade i uppdrag att utreda Kimitoöns läge inför vårdreformen, utgående från äldreboendet Almahemmet och alternativen där - att renovera eller att sälja till en privat aktör. Likaså skulle NHG titta på alternativet att bygga nytt, och vad det skulle innebära om byggherren är någon annan än kommunen.
- Det var grundlig information, och beträffande Almahemmet måste vi fatta beslut om renoveringspengar vid nästa fullmäktigemöte den 30 oktober, det är en deadline som räddningsverket har gett oss, säger fullmäktiges ordförande VeijoLücke (FS).
Vilken åsikt han själv har vill han inte säga förrän då, men det gäller att se helheten och att tänka många år framåt.
Lücke tillägger att det behövs service över hela ön inom äldrevården, och den borde vara balanserad på så vis att vare sig den privata eller kommunala sidan har monopol.
Kommundirektör Anneli Pahta vill också hon ha en balanserad serviceproduktion över hela ön.
- Vår egen prognos säger att det behövs 120 platser på effektiverat serviceboende inom äldrevården. Kalkyler gjorda på annat håll säger att vi behöver mindre än så. Hursomhelst, så finns det i Kimito nu 101 platser (Attendo 32, Esperi 30, Pasendo 7, Alma 32). Om vi besluter att renovera Almahemmet så betyder det ju att ungefär allt koncentreras till Kimito i fall både privata och kommunala platser används fullt ut. Så min privata åsikt är att inte just nu satsa på en renovering av Almahemmet, säger Pahta.
- Nu gäller det att få utbud och efterfrågan att mötas. Vi har mycket att ta ställning till redan nu, vi behöver inte bara sitta och vänta på vårdreformen, säger hon.
Vilka beslut som fattas på Kimitoön är i hög grad beroende av SFP, den största gruppen. Men där råder ingen enig uppfattning.
- Vi är så stor grupp att det finns många åsikter, en del tycker att vi gott kunde sälja ut delar av äldrevården, andra tycker tvärtom, säger Liljeqvist.
Vid aftonskolan presenterade konsult Marcus Henricson arbetet på ett tvåspråkigt åboländskt vårdsamarbete, också den konsultrapporten hade beställts tills i dag.
NHG skriver i sin sammanfattning av läget att Kimitoöns egen serviceproduktion inom effektiverat serviceboende är konkurrenskraftig nu jämfört med privata aktörers priser, men om en större investering görs i Almahemmet ändrar detta - redan en satsning på 1,3 miljoner euro skulle ha en återbetalningstid på 13 år.
NHG skriver också att det framtida platsbehovet på ön är kanske bara 70-90 platser men nu har kommunen själv 108 platser inom effektiverat serviceboende, och de fyra privata som har etablerat sig erbjuder drygt 80 platser.