Mod att ändra gamla traditioner
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Jag är glad och tacksam att det tabubelagda ämnet alkohol äntligen börjar ta plats i diskussionerna även inom kommunerna.
På Kimitoön började det med artikeln som berättade om de ungas alkoholvanor. Sedan har det skrivits om seminariet som förtroendevalda och kommunalanställda hade på Örö i oktober 2017 där det serverats alkoholhaltiga drycker.
Nu ska Kimitoön börja fundera på sin alkohollinje.
Kommunen måste ta ställning till alkoholens varande eller icke varande under liknande tillställningar. Är det rätt att bjuda på alkohol för att visa uppskattning för väl utfört arbete? Vilka signaler ges i sådana fall ut till allmänheten och speciellt till ungdomen?
Kimitoön lyser rött vad gäller alkoholanvändningen såväl bland ungdomar som vuxna. Vad kan göras för att vända trenden? På övriga håll har det visats att ungdomar använder allt mindre mängder alkohol. Varför denna skillnad? Jag tror att varje vuxen behöver titta sig själv i spegeln. Hurdana exempel är vi själva?
Dessutom har Kimitoön drabbats av flera alkoholrelaterade olyckor. Kanske det skulle vara skäl att fundera ut nya strategier?
På Kimitoöns websida står det att läsa om värderingar som innehåller öppenhet, aktivitet och förnyelse. Precis det som nu behöver ske. Öppenhet i alkoholfrågor, Aktiviteter som skapar vitalitet och förnyelse som möjliggör ändringar av gamla kutymer.
För att utvecklingen ska gå framåt behövs mod att ändra gamla traditioner.Traditioner som inte längre kan anses hälsosamma, eller hur?
Tänk om Kimitoön kunde profilera sig som en hälsosam kommun, visa att alkoholen inte behöver finnas med i alla sammanhang? Det finns gott om alkoholfria alternativ.
Kimitoön kunde ta plats och vägleda de övriga kommunerna i att samvaro utan alkohol inte endast är möjligt, utan till och med roligare och dessutom mer hälsosam.
Hos många finns fortfarande självförtroendet i flaskan. Vilket många gånger har visat sig resultera i sexuella övergrepp, snuskigt tafsande och nervärderande kommentarer.
I dag får vi vara nöjda över att #metoo och #dammenbrister kampanjen har blivit alltmer synlig. Efterlyser ändå diskussioner i kommunen och i synnerhet i alla skolor om sexuella trakasserier. Det kan väl inte vara så väl att Kimitoön är skonad från dessa kränkande handlingar? I hela kommunen och skolorna har det varit knäpptyst.
Dessa frågor är ju just vad öppenhet innebär. Öppenhet även i dessa frågorna efterlyses.
Maria Sten