Samhället måste förändras i grunden om vi ska överleva på sikt

Publicerad:

Varför finns det samhällen? Den socialbiologiska tanken hävdar att samhällen existerar eftersom de gynnar artens fortbestånd. Det är arten och kollektivet som ska gynnas i första hand och inte individen. Det innebär att arten som ingår i ett samhälle ska växa sig starkare med tiden.

Om det skulle göras ett naturprogram om homo sapiens i Finland skulle man konstatera att arten är på tillbakagång och efter det skulle man fundera på varför. Är det fel på maten? Är det stress? Är det miljön de lever i? Vad är fel?

Sanningen är den att det är alla delar ovan som påverkar oss negativt och som sakta gör att vi dör ut. Ett samhälle som inte gynnar artens fortlevnad har ingen rätt att kalla sig ett samhälle. Den har misslyckats i den viktigaste delen av sitt syfte. Samhället har skapat en miljö som är skadlig för den största delen av befolkningen, i en tyst omedveten protest vägrar den föröka sig. I hela västvärlden (i-länder) minskar befolkningen (om vi inte räknar med invandring).

Det måste till stora förändringar. Men vem vågar ändra riktning på kursen då det troligtvis behövs obekväma lösningar som skadar det käraste vi har, konsumtionen! Vi måste sluta konsumera varor som är skadliga för miljön. Vi måste sluta konsumera ohälsosam mat om vi vill må bra. Vi måste minska på stresspressen som är en naturlig del av vårt nuvarande samhälle och som gör oss sjuka. Vi måste skapa ett mänskligare samhälle.

När det handlar om djur som är utrotningshotade utför man genast kraftfulla åtgärder för att nativiteten ska stiga, är det inte dags att göra det med oss?

Patrik Örtendahl

SFP

Publicerad: