Äpplen som aldrig förr

Här blir det något intressant av små äpplen. Karin Arfman t.v. och Petra Barre-Cygnel har liksom gårdens övriga anställda händerna fulla med förberedelser.
Publicerad:

Äppel i alla former blir det i morgon vid Söderlångvik gårds Äppeldag kl 10-18 i Dragsfjärd. Äppelskörden är i full gång men en rejäl säsongavslutning firas i och med Äppeldagen, då det förstås säljs äpplen, och äppelmust.

– Det var så det började för 12 år sedan, med äppelförsäljning. Samtidigt ville vi träffa kunderna, som vi ju aldrig gjorde då vi sålde bara via en självbetjäningskiosk, säger gårdens trädgårdsmästare Karin Arfman.

Årets äppelskörd blir inte toppenbra men med tanke på vårens kyliga väder ändå riktigt ok, om allt lyckas och äpplena hinner plockas innan frost och minusgrader kommer.

-Får vi 120.000 ton är jag nöjd, säger Arfman.

Plockandet går numera snabbare tack vare de nya tätplanteringarna som gör att det finns mer frukt på en mindre yta, och en traktordriven plattform gör att plockarnma inte längre behöver stegar.

I år har 9.000 nya äppelträd planteras och nästa år lika mycket till. Målet är att ha 25-27 hektar äppelodling. Skörden säljs mest via grossister men, som ren service, också i Kimitoöns butiker.

– Bäst gillar inhemska kunder röda äpplen, säger Arfman.

Äpplen som är för små för att sälja används till de dekorationer och konstverk som Äppeldagens besökare kommer att hitta lite överallt. Dessutom blir det marknadsvimmel med lokala hantverkare och mathantverkare. I pop up -caféet i garaget kan man smaka på åländsk skarv (i form av skav).

Författaren Janina Örtendahl berättar om sin bok, Hans G. Hästbacka presenterar Äppeldagens konstverk som utnyttjar camera obscura-fenomenet – man kan stiga in i en kamera som han konstruerat i badhuset på bryggan.

För musiken står Kimito Island Big Band, Robin Hund och hans glada orkester. Alexander Ginlunds videokonstverk "Amos a la playa" visas, efter att hittills ha varit utställt i Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors tillsammans med andra unga konstnärer. På museet visas Tapani Raittilas utställning Rom-Paris-Saimen. I Café Vivan kan man dessutom se utställningen med de bilder som i somras togs med nålhålskamera (vid en workshop där 119 personer deltog). Publiken får rösta på sin favorit bland 80 bilder.

För barnen finns mycket att se och göra, likaså för vuxna – allt från ridning på islandshäst till att gå ombord på båtar, m/s Sissel och sjöräddarnas båt. Dessutom finns chans att ta med sig äppelsorter och få dem identifierade av pomologen Leif Blomqvist från Österbotten.

– Gratis inträde, alla är välkomna, säger Karin Arfman.

Första versionen korrigerad; Äppeldagen hålls i morgon lördag.

Publicerad: