Knallis är äldst

Skruvar för klockor - till och med sådana har sparats i Knallis "museum". Fr.v. Åsa Storberg, Mikko Helander och Toni Pokela.
Publicerad:

Om den här affären har det sagts att här finns allt.

Men tiderna ändrar - åtminstone en sak har fallit bort.

- Vi förmedlar inte likkistor längre, det måste vi medge, säger nuvarande köpmannen Åsa Storberg.

Men hennes man Ulf Bergström tillägger att Knallis ändå säljer bräder, om någon vill snickra själv.

Diskussionerna om Knallis smått otroliga sortiment förr och nu hölls på lanthandelns andra våning, inredd som ett museum med gångna tiders varor. Där trivdes Keskos generaldirektör Mikko Helander väl då han i dag tillsammans med Kesko-styrelsemedlemmen, köpman Toni Pokela, besökte Knallis som faktiskt nu är äldst bland Finlands alla K-affärer.

- Här har ni ofta varit föregångare. Nu utvecklar vi näthandel och hemkörning men hemkörning har ni haft redan länge, sade Helander.

Tidigare köpmannen, Tua Storberg, visade en cykel som förr användes för att forsla de säckar med exempelvis socker som kunder, bosatta på holmar, ofta köpte.

- Under min tid hade vi hemkörning fem dagar per vecka, och det var väl utnyttjat, tillade hon.

Fortfarande har Knallis utkörning av varor men inte så mycket utnyttjat längre, säger Åsa Storberg.

Annars är hon nöjd - sommaren gick som den skulle.

- Nu fortsätter vi med att försöka hålla fast vid lanthandelskonceptet. Men särskilt inom hemtextilier och husgeråd är det knepigt att hitta leverantörer som kan tänka sig att skicka lite mindre partier. Vi kan ju inte sälja hundra likadana påslakan.

Åsa Storberg tillägger att jobbet som köpman - som hon nu på heltid har skött i sex år - känns bra, utmanande, men ingalunda lätt - konkurrensen är hård.

Knallis riktiga "födelsedag" är den 27 januari men av praktiska skäl kom Helander på besök i dag - för övrigt första gången som en Kesko-generaldirektör besöker Knallis.

- Affären är mycket större än jag trodde, och järnavdelningen var intressant, sade han.

- Keskos linje håller på och ändrar i frågan om små K-affärers möjlighet att sälja sådana varor. Vår nya linje är att det är ok, men skutan vänder lite långsamt. I alla fall tror vi att kunderna på orter så som exempelvis Västanfjärd uppskattar att kunna handla sådana varor i sin egen butik. Och våra K-köpmän ska få allt större frihet att välja sitt sortiment, sade Helander.

Både han och Pokela var imponerade av familjens uppslutning kring Knallis, där Tua Storberg och Ulf Bergström nu sitter i styrelsen medan Åsa Storberg är vd och som sagt köpman.

I samband med Kesko-besöket avtäcktes ett porträtt av Tua Storberg som i 37 år var Knallis-köpman, innan dottern tog över.

- Porträttet är en akvarell målad av Tiiti Mendelin efter fotografi. Vi har i fem års tid väntat på ett lämpligt tillfälle att överräcka porträttet, sade Tua Storbergs bror, Jan-Erik Enestam.

Knallis startades av förfadern Karl-Anton Eriksson som senare ändrade namnet till Enestam. Varför affären kom att kallas Knallis finns det lite olika teorier om - men som sagt är konceptet detsamma, här ska man hitta det man behöver.

Toni Pokela är också ordförande för K-köpmannaförbundet.

Publicerad: