Ännu några dagar sol hade behövts

Tom Jansson.
Publicerad:

Två tredjedelar är tröskat. Med den sista tredjedelen kan det bli knepigt om det regnar i en dryg vecka så som nu lovas.

Det säger jordbrukare Tom Jansson i Östanå, Västanfjärd.

Han har sedan den 22 augusti haft full fart.

– Då började jag tröska råg, inte för att den var riktigt mogen men man måste börja ändå för sedan hinner man inte med allt på en gång, säger han.

  Rågen hade då 25 procents fukthalt. Senare har Jansson tröskat höstvete med under 20 procent och maltkorn med 15 procent som han har lagt direkt i silos för att torkas senare. Inte alla höstar man kan göra så.

Sommaren har varit bra också så att det blir bra mängder.

– Särskilt höstsäd och korn har det kommit prima mängder av. Jag har redan levererat fyra långtradarlass höstvete och ett lass råg.

Den svala våren lär vara orsaken till att spannmålsskörden blir så riklig. Stråna hann förgrena sig, då blir det flera ax på samma planta. Men det är inte alls i hela Finland som spannmålsodlarna är nöjda – en mycket stor del av skörden mera norrut tippas inte hinna mogna.

– Vi får se vad det betyder för priset. Nyss sålde jag vete för samma pris som i vintras, lite över 150 euro per ton, så det hade åtminstone inte sjunkit. Men det borde vara minst 180 euro för att man ska kunna förnya maskiner och investera, säger Jansson.

Sammanlagt har han 195 hektar odlat så det är bråttom på höstarna.

– Jag är väldigt tacksam för all den hjälp jag får av mina föräldrar Kurt och Britta Jansson och av min sambo JonnaBlomster som också klarar tröskan då det behövs, säger han.

 Mellan varven med skördetröskan har han lyckats så 27 hektar råg.

Eftersom tröskningen är sen kan det vara att få odlare hunnit så råg.  Egentligen borde rågen vara sådd redan nu.

– Få se om det gör att priset på råg blir lite bättre nästa år. Men då importeras väl några fartygslaster och så dumpas priset i alla fall, gissar Jansson.

Finns det något yrke där det är lika svårt att styra över omständigheterna som odlarens?

– Ja inte vet jag, men nog är det ju att fundera på: Vädret, efterfrågan, alla regler, vad som kan löna sig att odla och vad växtföljden förutsätter. Just med tanke på växtföljden – och förstås för att ärter tillför jorden kväve – så odlar jag nu en del matärter, men regnen hade slagit omkull dem så om de duger till matärter återstår att se. Överlag försöker jag ha bra spridning på det jag odlar och planera så allt inte mognar på en gång.

Ännu återstår för Jansson att tröska 50-60 hektar vilket kräver 6-7 fina dagar. Kornet är moget att tröska genast medan vårvetet och rapsen inte hunnit mogna ännu.

– Men nu är det regnväder, så då gäller det att hålla i gång spannmålstorken och få torkat allt som nu finns lagrat. Det är för övrigt sista hösten som torken går på olja. Jag har ansökt om investeringsbidrag för att gå över till flis, så det hoppas jag få gjort innan nästa säsong, säger han.

Om det regnar under en lång period nu, hur går det då med säden som är kvar på åkern?

– Falltalet kan sjunka, det vill säga det duger inte som brödsäd utan blir fodersäd. Regnar det riktigt ordentligt blir det dessutom problem med framkomligheten.

Publicerad: