Flytten till ASA skapar möjligheter till samarbete

Arkiv
ASA-huset.
Publicerad:

För två år sedan fick studerande på Handelshögskolan i Åbo veta att de skulle flytta ut ur byggnaden där de tidigare hade studerat.

– Det kom ganska plötsligt, för många studerande var det nog en chock, säger Merkantila klubbens ordförande Meri Lindström.

Sedan årsskiftet har MK och ekonomistuderande hållit till i ASA-huset, där studerande i stadsvetenskap har sina föreläsningssalar.

– Det har blivit ganska trångt och mycket människor, tidigare var vi vana vid att ha en hel byggnad för oss själva. Man märker nog att ÅA sparar in på lokaler. Nu finns det färre platser som är tysta där man kan sitta och studera.

Åsikterna har gått isär bland de studerande, en del har inte haft så mycket emot förändringen medan andra har visat stort missnöje.

– Det tar ändå en stund att bli van, det här är först det andra halvåret som vi är här i ASA.

Flytten har också bidragit till större rörlighet bland studerande . Då det blir trångt söker de sig till andra byggnader i stället.

– Visst är det bra att man rör sig utanför sin egen lilla bubbla, men det är synd om det leder till att det blir trångt på andra ställen.

De nya studerandena vid Handelshögskolan är många, speciellt under grundkurserna finns det väldigt få salar där alla får plats. Det leder till att de kan ha kurser i flera olika byggnader.

– Det kan vara svårt att få kontakt med gulisarna och få dem engagerade i att delta i evenemang då de inte alla befinner sig under samma tak och är samlade på ett ställe.

Även MK har fått färre och mindre lokaler. Från att ha haft ett relativt stort kansli har de nu fått ett mindre rum i ASA-huset där de tar emot medlemmar. I ett annat hus har de fått ett rum som används för möten och kurser. Deras tidigare klubblokal delar de nu med Novia.

– Den biten har gått bra, även om samarbetet är nytt för oss.

Studerande vid Novia har flyttat in i Hankens gamla lokaler. Alexandra Cederberg, Mari Borén, Cajsa Ivars och Sara Sjögren studerar till hälsovårdare vid Novia för fjärde året, ännu har de inte hunnit bekanta sig så värst mycket med de nya lokalerna.

– Nu är vi alla studerande på samma ställe så vi kan lättare komma in i gemenskapen. Ibland har det känts som att vi kanske har blivit lite utanför, säger Sjögren.

Större utbud av studentrestauranger ser de också som en fördel.

– Tidigare har det varit Kåren vi har gått till eftersom det har varit närmast.

Hur en byggnad är uppbyggd spelar också en stor roll då det gäller trivseln och gemenskap. I Novias gamla byggnad på Nunnegatan fanns det många våningar men väldigt få utrymmen för studerande där de kunde samlas över ämnesgränserna.

– På det gamla stället gick man upp till sin egen våning och in i klassrummet, man umgicks sällan med någon annan än de som gick på samma klass. Nu har vi en större aula och fler ställen där man kan studera och läsa.

Victoria Riikonen

Publicerad: