Finansutskottet föreslår att riksdagen godkänner EU:s stödpaket – "Finland skulle förlora politiskt kapital om det inte godkänns"

Hanne Salonen/Riksdagen
en riksdag
Enligt Yle röstar riksdagen om Europeiska unionens stödpaket på 750 miljarder euro nästa vecka. Grundlagsutskottets ståndpunkt är att det krävs två tredjedelars majoritet i plenisalen för att paketet ska kunna godkännas. Arkivbild.
Publicerad:

Riksdagens finansutskott föreslår att riksdagen godkänner Europeiska unionens (EU) ekonomiska stödpaket för återhämtningen efter coronapandemin. Finansutskottet blev klart med sitt betänkande om EU-stödpaketet på onsdagen.

I sitt betänkande skriver finansutskottet att det finns en risk för att stödpaketet på totalt 750 miljarder euro faller om alla medlemsstater i unionen inte godkänner det. Utskottet bedömer att Finland skulle förlora politiskt kapital i EU-sammanhang om man drar sig ur stödpaketet.

Finansutskottet betonar vikten av att stödpaketet blir en engångsföreteelse och att Finland inte godkänner liknande EU-arrangemang i framtiden.

Omröstning och reservationer

Enligt finansutskottets ordförande Johannes Koskinen (SDP) röstade utskottet om betänkandet. Regeringspartiernas representanter röstade för att utskottet godkänner stödpaketet medan Sannfinländarnas och Kristdemokraternas medlemmar i utskottet röstade för att förkasta stödpaketet. Rösterna föll 12–5.

Samlingspartiets tre representanter röstade blankt i utskottsbehandlingen.

Sannfinländarnas utskottsmedlemmar och Kristdemokraternas representant Sari Essayah lämnade in reservationer mot finansutskottets betänkande. I reservationerna skriver de bland annat att det inte finns garantier för att arrangemanget förblir en engångsföreteelse och att stödpaketet binder finländska skattebetalare till EU:s gemensamma skuld.

EnligtYleröstar riksdagen om EU:s stödpaket nästa vecka.

Två tredjedelars majoritet krävs i plenisalen

Finansutskottets betänkande kommer en dryg vecka efter grundlagsutskottets utlåtande om EU-stödpaketet. Grundlagsutskottets ståndpunkt är att det krävs två tredjedelars majoritet i riksdagen för att stödpaketet ska kunna godkännas, vilket innebär att oppositionen har möjlighet att fälla paketet genom att rösta emot det. Också grundlagsutskottet röstade om ärendet.

Av oppositionspartierna lämnade Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Rörelse Nu redan i februari in en interpellation om Finlands deltagande i EU:s stödpaket. I interpellationen skrev partierna att stödpaketet strider mot EU:s grundfördrag och att det inte ligger i Finlands intresse att delta i det. Sannfinländarna och Kristdemokraterna har meddelat att de försöker fälla stödpaketet i riksdagen.

Om regeringen vill ro EU:s stödpaket i land krävs det att Samlingspartiet inte röstar emot det i riksdagen. Efter grundlagsutskottets utlåtande den 27 april kallade Samlingspartiet i snabb takt till presskonferens där partiets ordförande Petteri Orpo och riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen meddelade att man tänker rösta blankt i omröstningen om EU-stödpaketet.

-- Samlingspartiet hindrar inte stödpaketet från att gå vidare, men flyttar över ansvaret till regeringen. Regeringens röster räcker för att godkänna paketet, sade Orpo då.

Det uppstod dock snabbt sprickor i Samlingspartiets led. Av partiets riksdagsledamöter meddelade Wille Rydman och Janne Heikkinen redan samma dag att de kommer att rösta emot EU-stödpaketet i riksdagen. En dag senare sällade sig deras partikamrat Terhi Koulumies till skaran riksdagsledamöter som meddelat att de tänker rösta nej till stödpaketet.

Omprövar Samlingspartiet sitt beslut?

I tisdags sade Samlingspartiets vice ordförande Elina Valtonen till Yle att riksdagsgruppen ännu kan ändra sin åsikt om stödpaketet. Valtonen, som är medlem i riksdagens finansutskott, hänvisade till att finansutskottet i det skedet ännu inte kommit med sitt betänkande.

-- Allt är fortfarande öppet eftersom vi ju ännu inte vet vad vi kommer att rösta om. I plenisalen röstar man utifrån finansutskottets betänkande och innan det är färdigt kan situationen ändras, sade Valtonen.

Nu har finansutskottet fått betänkandet klart. SPT försökte under onsdagseftermiddagen nå Kai Mykkänen och Sari Sarkomaa, vice ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, för kommentarer om riksdagsgruppens linje i riksdagens omröstning om EU-stödpaketet. Sarkomaa är medlem i finansutskottet och deltog i utskottsbehandlingen av stödpaketet.

Fram till klockan 17.30 på onsdagen hade varken Mykkänen eller Sarkomaa svarat på SPT:s intervjuförfrågan.