LSJH: Undvik onödigt krimskrams på första maj – så här sorteras skumpakorkar, ballonger och munkfett

Arkiv/Anja Kuusisto
ballonger
Fira glatt men se till att sortera rätt och undvik att skaffa onödigt krimskrams, uppmanar lokala avfallsbolaget LSJH.
Publicerad:

Sydvästra Finlands avfallsbolag LSJH tipsar om hur du sorterar skräp från valborgsmässoafton och första maj:

Folieballong: Folieballongerna hör inte hemma i metallinsamlingskärlet eftersom de har en plastyta. Lägg folieballongerna i avfallskärlet för brännbart avfall när de tjänat ut sitt syfte.

Ballong: Uppblåsta ballonger är också blandavfall. Plastförpackningarna för de köpta ballongerna sätts i insamlingskärl för plastförpackningar. Plastförpackningar samlas in på Rinki-insamlingsplatserna och numera i många bostadsaktiebolag.

Kexpaket: Kexpaket av kartong, som läggs i insamlingskärlet för kartongförpackningar, återvinns till hylskartong. Kexförpackningar av plast sorteras i insamlingskärlet för plastförpackningar och metallförpackningar i insamlingskärlet för metallförpackningar.

Engångsbehållare: Favorisera så långt som möjligt hållbara fryslådor eller kärl av plast som redan finns hemma. De som föredrar finare dukningar dukar även på picknicken med porslinskärl och dricksglas av glas. Ifall man trots allt använder engångskärl hör våta och smutsiga engångskärl samt engångskärl av plast hemma i kärlet för brännbart avfall.

Servett: Servetter som använts är bioavfall, så lämna dem till hushållets bioavfallskärl eller kompostera dem i din egen komposterare.

Metallburk:Var du än är, lämna inte metallburkar liggande i naturen. För pantbelagda burkar till butiken och övriga till metallinsamlingskärlet.

Munkfett: Fett från flottyrkokning av munkar och struvor får inte hällas i avloppet. Låt fettet sugas in i till exempel hushållspapper och lägg det sedan i kompostbehållaren eller bioavfallskärlet. Du kan också packa fettet tätt i en mjölkkartong och lägga den i kärlet för brännbart avfall.

Rester: Hamstra inte överflödigt, utan packa det som äts till picknicken. Ta med tidningspapper eller en bioavfallspåse av papper ifall det uppkommer matrester. Ta med resterna till husbolagets bioavfallskärl eller till din kompost.

Serpentin: Trots att serpentin känns som papper, hör den inte hemma i pappersinsamlingen. Rätt adress för serpentinskräp är kärlet för brännbart avfall. Man kan alternativt själv virka en hållbar serpentin och på det viset undvika uppkomsten av onödigt avfall.

Mjödflaska: Pantbelagda mjödflaskor av glas eller plast förs till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Glasflaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet och plastflaskor utan pant kan återvinnas som plastförpackningar.

Chipspåse: Chipspåsens insida ser utan tvivel silvrig och metallisk ut. Trots detta består påsen till största delen av plast, så den kan återvinnas som plastförpackning.

Skumpaglas: Ifall ett skumpaglas av glas går sönder, sorteras skärvorna som brännbart avfall. Ett dricksglas som tål hetta hör inte hemma i insamlingskärlet för förpackningsglas.

Skumpaflaska: Det lönar sig att föra pantbelagda skumpa- eller champagneflaskor av glas till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Flaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet. Kom ihåg att även sortera flaskkorkens skyddsfoliepapper och metalltråd till insamlingen av metallförpackningar.

Skumpaflaskans kork : Genom att googla hittar man alla möjliga slags tips för pyssel med skumpa- och vinkorkar. Är man skicklig kan man göra en dörrkrans, en nyckelring eller ett pannunderlägg av dem. Om pysselinspirationen inte infinner sig sorteras de som brännbart avfall.

Sprayserpentin: Sprayserpentin är i sig brännbart avfall, men den är förpackad i en aerosolförpackning, som bör sorteras som farligt avfall. Farligt avfall tas gratis emot vid LSJH:s avfallscentraler, sorteringsstationer, ambulerande insamlingar och mottagningspunkter för farligt avfall.

Struv-, potatissallads-, knackkorvs- och köttbullsförpackning: Ifall man köper färdigmat i butiken ska förpackningarna sorteras i plastinsamlingskärlet.

Första maj-kriskrams: Det lönar sig definitivt att minimera införskaffningen av onödigt krimskrams av plast. Ifall man trots allt faller för första maj-sakerna, lönar det sig att gömma undan vippor, hattar, ballonger, karnevalkläppar, vimplar och mojänger samt annat krimskrams av plast för kommande behov. Då man inte köper nytt alla år förebygger man uppkomsten av avfall. Ifall plastsakerna går sönder är det frågan om brännbart avfall.

Studentmössa: Det fina med studentmössan är att smuts bara ökar dess trovärdighet. Ifall mössan dock går sönder så att den blir oanvändbar sorteras den som blandavfall.

Ta med egna soppåsar

Var och hur än du firar första maj, utrusta dig med sop- och bioavfallspåsar, så att du kan ta med ditt avfall. De allmänna sopkärlen kan bli proppfulla den första maj. Vidare borde man inte lägga annat än brännbart avfall i dem.

Sortera ditt avfall i rätt kärl hemma eller för till närmaste ekopunkt. Avfall från valborgsfirande tas också emot på LSJH:s sorteringsstationer.

Den första maj är alla LSJH:s sorteringsstationer, kontor och textilåtervinningsbutiken Lemppari stängda. Det är även paus i soptömingarna på en allmän helgdag. Valborg kan flytta fram tömningsdagen med en eller två dagar.

Publicerad: