De gröna ville bevara träd när Kuppis Citymarket i Åbo ska utvidga – jätteplanen med nya höghus för 1 000 invånare och tolvvåningarshus har klarat första nålsögat

Arco Architecture Company
3D-karta över ett område med höghus
Moriakullen. Så här kan området kring Kuppis Citymarket utvecklas, med nya höghus i 6-7 våningar och ett landmärke i tolv våningar.
Publicerad:

Utkastet till ny detaljplan för Moriakullen i Åbo fick godkänt av stadsmiljönämnden i Åbo i tisdags efter en omröstning.

De gröna ville att raderna med träd vid Kaskisvägen ska bevaras också fast området byggs ut.

De grönas Kari Jakobsson understödd av ersättaren Inari Harjuniemi från samma parti ville att man skulle se över byggnadsmassorna som planeras i området så att träden kan bevaras.

En fin allé vid en av stadens infarter

Enligt De gröna borde träden bevaras eftersom de bildar en synlig helhet som allé vid en av infarterna till staden. Dessutom är de viktiga trivselfaktorer för dem som promenerar och rör sig till fots. Med tanke på stadens miljömål är stora träd också viktiga, eftersom de binder kol.

Det blev omröstning som de förlorade med rösterna 9–2. Därmed kan staden gå vidare med planerna på att bland annat bygga flera nya höghus samt ge möjligheten till Kuppis Citymarket att utvidga med 6 000 våningskvadratmeter.

Trivsamt för fotgängare

Däremot godkände nämnden enhälligt SDP:s Kristiina Hellstens förslag om att man ska bygga så att området blir trivsamt för fotgängare.

– Området ska dessutom beakta miljöns mångfald, grönska och säkerhet, ansåg hon.

Moriakullen innebär flera nya höghus i stadsdelen Tranbacken vid Kommunalsjukhusvägen 14 och Tranbacksgatan 3–7.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: