Skärgården har fjärde bäst sysselsättningsgrad i landet – men arbetslösheten ökar snabbt

Sofia Westerholm/SPT
I januari ökade antalet arbetslösa drastiskt jämfört med året innan i de flesta av Egentliga Finlands ekonomiska regioner.
Publicerad:

Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av januari 26 700 arbetslösa arbetssökande.

I januari brukar arbetslösheten vanligen minska och nu minskade antalet arbetslösa med 4 200 personer jämfört med december. Det skriver Närings-, trafik- och miljöcentralen och TE-tjänster i sin sysselsättningsöversikt för januari.

Jämfört med 2020 ökade antalet arbetslösa med 6 500 personer, eller 32 procent, vilket motsvarar ökningen i hela landet.

Både i Egentliga Finland och i hela landet berodde ökningen i huvudsak på de som är permitterade under coronapandemin.

I slutet av januari var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 11,7 procent, vilket är 2,8 procentenheter mer än året innan. Andelen arbetslösa av arbetskraften var således mindre än i hela landet, där arbetslösheten är 12,7 procent.

Åbo mest drabbat – skärgården minst

I januari ökade antalet arbetslösa drastiskt jämfört med året innan i de flesta av Egentliga Finlands ekonomiska regioner.

Den högsta arbetslöshetsgraden fanns i Salo ekonomiska region (12,9 procent) och i Åbo stad (14,6 procent).

Arbetslösheten ökade snabbast i Åbolands skärgård, med en ökning på 42 procent.

Ändå är skärgården den region i landskapet med lägst arbetslöshet (8,6 procent), där Sagu är bäst i klassen med förhållandevis låga 6,3 procent. Sett till hela landet är det bara tre österbottniska regioner som har lägre arbetslöshet än skärgården.

Från Egentliga Finland ligger också Nystadsregionen (8,9 procent) och Loimaaregionen (9,6 procent) på tio-i-topp-listan.

Publicerad: