Facken tvistar om kommunbranschens avtal – vårdare kräver löneförhöjningar, övriga fack fruktar kristider

Vårdfacken kräver kompensation för vårdarnas krävande arbete mitt i coronakrisen och kräver ett eget kollektivavtal.. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Publicerad:
VÃ¥rdare i korridor
Vårdfacken kräver kräver ett eget kollektivavtal. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Coronakrisen gör kollektivavtalsförhandlingarna inom den kommunala sektorn speciellt svåra. Vårdarna vill ha kompensation för krävande arbete, men den kommunala ekonomin är hårt pressad.

Vårdfacken Tehy och Super förkastade riksförlikningsmannens kompromissförslag för ett kollektivavtal inom kommunsektorn på valborgsmässoafton.

Matematik är inte en åsiktsfråga, skriver vårdfacket Tehys ekonom Ralf Sund i ett blogginlägg. Enligt Sunds beräkningar är löneförhöjningarna i kompromissförslaget lägre än den allmänna nivån. Alla är ändå inte av samma åsikt.

Kommunarbetsgivarnas forskningschef Mika Juutinen skriver på Twitter att Sund har räknat månaderna fel och att löneförhöjningarna är i nivå med den allmänna linjen.

Också facken tvistar om förslaget var bra eller dåligt och vårdfacken står ensamma i debatten.

– Om ingenting annat än den egna synen duger så går det inte att sluta avtal, skriver Kristian Karrasch, förhandlingschef vid Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdet JHL, i ett blogginlägg.

Karrasch anklagar Tehy och Super för att gå ut med halvsanningar och skjuter ner påståendet om att löneförhöjningarna i förslaget skulle ligga under den allmänna linjen.

Alla förutom vårdfacken skulle ha varit beredda att godkänna riksförlikningsmannens kompromiss, men Kommunarbetsgivarna krävde att alla parter godkänner avtalet. Efter vårdfackens beslut står hela kommunbranschen utan avtal och oron för kommunernas ekonomi är stor på grund av coronakrisen.

– Med handen på hjärtat, hur många tror att löneförhöjningar på den här nivån ens är inom synhåll på hösten? skriver Karrasch.

Kommunbranschens avtal

Kommunarbetsgivarna KT representerar arbetsgivarna, det vill säga kommunerna.

Fackförbunden representeras av tre förhandlingsorganisationer: vårdfackens Sote (Super, Tehy, Erto och SPAL), JAU som representerar anställda i den offentliga sektorn (JHL och Jyty) och Juko som representerar en rad fackförbund för högskoleutbildade (bland annat Lärarfacket OAJ och Finlands Läkarförbund).

Förhandlingarna körde fast i slutet av mars och riksförlikningsmannen började medla i tvisten.

På valborgsmässoafton förkastade vårdfacken riksförlikningsmannens medlingsbud, medan alla andra parter hade varit redo att godkänna förslaget.

Erik Sandström/SPT

Publicerad: