Semester: En tid för reflektion och förändring

kvinna med ljust hår och ljusgrön huvtröja ler mot kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag lämnar en av årets kanske mest hektiska vecka innan semesterstarten och detta för att ni gott folk tenderar att byta jobb just precis då som resten av er organisation bestämt sig för att ha det ledigt! Den externa hjälpen är guld värd då man inte vill offra sin semester för att rekrytera nya anställda.

Ingen överraskning i år heller, det är nämligen ett välkänt fenomen att människor tenderar att säga upp sig från sina jobb just innan och strax efter sina semestrar. Vad är det egentligen som gör att semestertiden fungerar som en katalysator för beslutet att lämna en anställning?

För många är semester en välbehövlig paus från arbetslivets krav och stress. Det är en tid då vi får möjlighet att släppa vardagens bekymmer och istället fokusera på oss själva och våra närmaste.

Friheten från arbetets rutiner ger oss också utrymme att reflektera över vår nuvarande arbetssituation, vi får distans, perspektiv och framförallt tid att utvärdera om vi är nöjda med våra jobb.

Samma gäller veckoslut, arbetsplatsportalerna är mest besökta just i början av veckan då flera bestämmer sig för att börja med något nytt.

Förutom den mentala och emotionella reflektionen är semestern ofta en tid då vi återhämtar oss fysiskt. Vi inser hur utmattade vi egentligen är och hur mycket arbetet tär på vår hälsa.

Denna medvetenhet kan leda till en önskan att söka en bättre balans mellan arbete och privatliv, vilket i sin tur kan driva oss att söka nya möjligheter.

En annan aspekt är att semestern kan fungera som en jämförelsepunkt.

Under denna tid kan vi se hur andra lever och arbetar, vilket kan belysa skillnaderna mellan deras arbetsliv och vårt eget.

Vi kanske träffar gamla vänner eller nya bekanta som verkar ha hittat en bättre balans, högre tillfredsställelse eller större framgång i sina karriärer, men i ökande mängd även trista fall av slutbrända arbetstagare.

Dessa jämförelser kan vara ögonöppnande och inspirera oss till förändring.

Att säga upp sig innan semestern kan också vara ett strategiskt val, det ger den anställde en chans att starta sin semester utan att behöva oroa sig för framtida arbetsrelaterade beslut.

Man kan helt enkelt njuta av sin ledighet till maximum utan något som helst ansvar om framtiden, men ändå med den trygga vetskapen att en ny fas i karriären väntar.

Efter semestern, å andra sidan, kan vara en tid då vi är mest medvetna om kontrasten mellan vårt semesterliv och vårt arbetsliv.

Den plötsliga återgången till jobbets krav kan kännas särskilt påfrestande efter en period av avkoppling.

Denna känsla av olust kan vara den sista droppen som får oss att bestämma oss för att söka nya möjligheter.

Dock skall vi inte glömma, att vardagen med sin stress kommer smygande högst antagligen också i det nya jobbet om vi inte tillsammans och i dialog med arbetsgivaren kan komma fram till en hållbar lösning för att förebygga långvarig stress.

I slutändan är semestertiden en påminnelse om hur viktigt det är att vi trivs i våra arbeten och att vi hittar en balans som gör oss lyckliga och friska.

Genom att vara medvetna om våra behov och våga ta steget mot förändring när det behövs, kan vi skapa ett liv som vi verkligen trivs med.

Chefer, jag rekommenderar er att ta en stund för att diskutera med era anställda om hur det känns att bli på semester och hur det känns att komma tillbaka … för dem som återvänder.

Här kan du läsa fler kolumner av Johanna Molin.

Marknadsförings- och försäljningsdirektör, ledningskonsult, Eilakaisla
Publicerad: