KOLUMNEN: Fem saker vi har rätt att förvänta oss av våra lokalpolitiker
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
En kommunalt förtroendevald är en kommuninvånare utrustad med en stege. En stege är inget märkligt redskap, men med stege når man högre upp än utan stege. Den som klättrat upp på en stege ser lite längre än den som står kvar på marken. Den som bär på en stege kan ta sig över diken som är för breda att hoppa över.
Som väljare och medborgare i en representativ demokratin har vi rätt att förvänta oss att de förtroendevalda använder sig av den stege som förtroendeuppdraget utgör. Att kånka runt på en stege utan att använda den är faktiskt inte särskilt förnuftigt.
Vallöften och valkampanjer fokuserar ofta på enskilda sakfrågor. Skillnaden mellan fungerande och icke-fungerande lokalt beslutsfattande handlar sällan om sakfrågor, utan om förhållningssätt och arbetsmetoder, det vill säga hur man jobbar för de lokalt viktiga frågorna, både som enskilda politiker och som kollektiv.
Inför den kommunalpolitiska hösten och den nya mandatperioden som i veckorna kör igång på allvar är det därför läge att lista fem egenskaper vi har rätt att förvänta oss av lokalpolitiker som tar sitt förtroendeuppdrag på allvar.
1. Tar ansvar för lokalsamhället och de människor som bor där. De kommunala beslutsfattarnas huvuduppgift kokar – oberoende av hur kommunens lagstadgade uppgiftsportfölj ser ut för tillfället – ner till en enda sak: att ta ansvar för kommunens befolkning och för utvecklingen inom kommunens område. Inga partipolitiska hänsyn eller personliga karriärambitioner får skymma ansvaret för befolkningens bästa.
2. Ser längre än här och nu. I jämförelse med vanliga kommuninvånare har de förtroendevalda ett försprång när det gäller kunskap om och insyn i samhällsutvecklingen. I ett läge där kommunernas roll förändras och konkurrensen mellan orter och regioner tilltar, är det viktigare än på länge att de förtroendevalda använder sin plattform för att fråga sig vad som är viktigt för kommuninvånarna inte bara just nu, utan också om tio, trettio och femtio år.
3. Lyssnar på folk. Politiker ska lyssna på folk, det är självklart. Idag är det allt fler som kan och vill bilda sig en egen uppfattning om saker och ting. Det är viktigt att ta dem på allvar. Samtidigt hör det till politikernas helhetsansvar att beakta också dem som inte sänder skrivelser och twittrar med kommunledningen.
4. Kan förklara bakgrunden till strategiska beslut och politiska kompromisser. Få beslut gynnar alla kommuninvånare och vissa beslut som är fattade med tanke på framtiden kan te sig dåliga i dagens läge. Politiker som tar sitt uppdrag på allvar behöver bli bättre på att förklara beslutsprocessens hur och varför.
5. Hittar på utvägar när någon annan fattat trista beslut. Kommunalpolitiker behöver redan idag hantera konsekvenser av beslut som någon annan fattat: staten, en stor arbetsgivare, en grannkommun. I framtiden kommer kommunens och kommunalpolitikens legitimitet i ännu större utsträckning att vila på det politiska systemets förmåga att finna utvägar som kan hjälpa när någon annan fattat beslut som har dåliga konsekvenser för kommuninvånarna
Siv Sandberg
ÅA-forskare i offentlig förvaltning