Bankstrejk är sannolik i slutet av veckan

Arkiv/ÅU-foto
ÅU-foto
Publicerad:

Det har inte skett framsteg då det gäller förhandlingarna om strejkhotet inom finansbranschen. En strejk har varslats för torsdag-fredag den 28–29 december.

Arbetsgivarsidan och facken har inte enats om en ny träff med riksförlikningsman Minna Helle. Förhandlingarna avbröts inför jul.

Det finns också ett separat strejkvarsel för torsdag-fredag den 4–5 januari.

– För närvarande kan det inte skönjas någon lösning på tvisten. Huvudorsaken till tvisten är att parterna har mycket olika åsikter om villkoren för veckoslutsarbete, enligt Helle.

Strejken skulle omfatta 15 000 anställda inom finansbranschen och stänga nästan alla bankkontor.

Andelsbanksgruppen OP uppger att målet att trygga de viktigaste banktjänsterna, som kortbetalningar, bankomater, löner, pensioner och räkningar. Det kan uppstå utdragna störningar i tjänsterna, enligt OP. Nästan alla bankkontor kommer att vara stängda.

Aktia har meddelat att kontoren och kundservicen är stängda 28–29.12 och möjligtvis också 4–5.1. Nättjänster och kort fungerar normalt, uppger Aktia, som säger sig göra sitt bästa för att trygga också övriga tjänster. Aktia rekommenderar att människor reserverar kontanter för den tid strejken pågår.

"Det kan förekomma störningar i tjänsterna och det kan ta längre tid än vanligt att korrigera dem under strejken", uppger också Aktia.

Danske Banks formuleringar är ungefär de samma. Banken uppmanar också företag att sända in sina uppgifter om löneutbetalningar senast på onsdag den 27 december klockan 12.30. Under själva strejkdagarna kan det ske förseningar i datahanteringen, men målet är att löner betalas ut normalt, uppger banken.

Folkpensionsanstalten har meddelat att en eventuell strejk inte påverkar utbetalningen av förmåner under slutet av 2017.

Människor bör vara redo på att i alla fall den första strejken blir verklighet, den 28-29 december, enligt riksförlikningsman Minna Helle. Hon har tidigare bedömt att positionerna är så låsta att tvisten kan bli utdragen.

En stor tvistefråga är veckoslutsarbete. Fackorganisationerna Nousu, Pro, Danske Banks personalförening Pro och de högre tjänstemännens YTN anser att veckoslutsarbete är möjligt om man avtalar om det lokalt. Arbetsgivarsidans organisationer Finans Finland, Palta och Danske Bank anser att arbetsgivaren ska förhandla med personalen, men att det är arbetsgivaren som har beslutsmakten. Konflikten handlar också om en löneuppgörelse och vissa andra sakfrågor.

Finans Finland varnar också för bedrägerier då strejken pågår. Konflikten inom branschen kan få skurkar att försöka utnyttja människors oro till att komma åt kort- och kontouppgifter.

Publicerad: