Partiledarnas Valborgstal: Marin efterlyste lugn på arbetsmarknaden medan Halla-aho spred konspirationsanklagelser

Frida Lönnroos/SPT
dam vid ett långt bord
Veckans regeringskris var ett centralt tema i de politiska talen på första maj.
Publicerad:

Socialdemokraternas första maj-sändning inleddes i klassisk vänsteranda med sångerna Internationalen och Bella Ciao. Kampvisorna fick ändå inte ordförande Sanna Marin att släppa statsministerrollen då hon listade regeringens planer i sitt tal. Hon kommenterade veckans regeringskris genom att betona vikten av att alla partier har kunnat tumma på sina krav för att nå en kompromiss.

– För SDP var det viktigt att inte börja strama åt ekonomin för tidigt mitt i pågående kris.

Marin kommenterade också arbetsmarknaden och beskrev stabilitet på arbetsmarknaden som ett av Finlands trumfkort som bland annat uppskattas av investerare.

– Finland behöver inte en ideologisk kamp, med flexibilitet och konkurrenskraft som förevändning, som i själva verket varken ökar flexibiliteten eller konkurrenskraften.

Just nu råder en del osäkerhet kring vad som kommer att hända på arbetsmarknaden efter att bland annat Skogsindustrin i höstas meddelade att de inte längre kommer att förhandla om kollektivavtal.

Konspirationsanklagelser av Halla-aho

Kommunalvalet var ett centralt tema för Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho på första maj. Han kunde inte kommentera valresultatet eftersom valet sköts upp till juni, och upprepade i stället anklagelserna om att valflytten handlade om politisk taktik och inte om coronapandemin.

– Bakom beslutet ligger utan tvivel behovet för vissa partier att samla ihop flera kandidater och förhoppningen om att väljarstödet skulle vända mot det bättre, sade Halla-aho.

Halla-aho tog också tillfället i akt att försöka locka fler kandidater att ställa upp för Sannfinländarna.

Med en retorik som påminner om högerpopulistledarna i Centraleuropa lyfte Halla-aho också upp teorier om att personer som har haft kopplingar till Sovjetunionen och Östtyskland nu har politisk makt eller jobbar inom medierna i Finland.

– Det ruttna och korrumperade städades aldrig undan i Finland, till skillnad från till exempel de Baltiska länderna.

Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT
Man i kostym i en stor sal.
Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho anser att indelningen i man och kvinna är irrelevant.

Kurvinen romantiserade rödmyllan

Antti Kurvinen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, beskrev regeringens halvtidsöverläggningar som en hård kamp mellan SDP och Centern, samtidigt som han tonade ner de övriga regeringspartiernas roll.

– Ansvaret för regeringens funktionsduglighet är gemensamt för alla fem regeringspartier. Men det avgörande är ändå samarbetet mellan huvudpartierna Centern och Socialdemokraterna, sade Kurvinen.

Enligt Kurvinen var förhandlingsresultatet inte perfekt, men ändå bra med tanke på Finlands framtid.

– Upp med sysselsättningen och ner med skulden. Det är biffen.

Kurvinen sade sig inte tror på gammalmodiga konflikter på arbetsmarknaden, utan betonade att investerare, arbetsgivare och arbetstagare som mår bra alla behöver respekteras.

Ohisalo uppmuntrar till klimataktivism

Enligt De grönas ordförande Maria Ohisalohar regeringen redan kommit långt: regeringen har satsat på utbildning, har stött kulturbranschen och hälften av besluten om att minska klimatutsläppen är redan gjorda.

– Nu måste också resten av besluten fattas. Då hjälper varje klimatmarsch, varje medborgarinitiativ, varje kampanj på sociala medier och varje brev från medborgarna.

Ohisalo säger att hon hoppas att det nya normala efter att krisen är över är ett Finland där man tar hand om såväl de svaga som naturen.

Andersson försvarade skuldsättningen

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson verkade glad över att få stå i rampljuset igen efter att ha varit föräldraledig sedan julen. Samtidigt innehöll hennes tal hård kritik mot krav om att Finland inte skulle få skuldsätta sig.

– Miljardnedskärningar mitt i en kris är inte ansvarsfullt och skulle hota återväxten.

Andersson riktade flera pikar mot den politiska högern och kritiserade utspel om att skapa jobb genom nedskärningar i den sociala tryggheten som verklighetsfrånvända.

– Den här regeringen har redan fattat beslut om att öka antalet sysselsatta mer än Juha Sipiläs högerregering gjorde under hela regeringsperioden.

Essayah kräver terapigaranti

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah anklagade regeringen för att skjuta över ansvaret för centrala beslut om sysselsättningen och ekonomin på framtida regeringar.

– Regeringen verkar inte begränsa sina utgifter, till skillnad från vad statsminister Marin lät förstå så sent som i februari.

Essayah betonade också behovet av psykisk vård och av att motverka den stress och ensamhet som orsakats av coronapandemin.

– Det behövs en terapigaranti så att alla barn och unga får vård. Vi har inte råd att vänta på vårdreformen, sade Essayah.