Reportage

Konstnärshem öppnade igen – både trädgården och huset går att ta del av

Publicerad:
Julia Lönnfeldt
1920-tals villa och en stor grönskande trädgård
Casa Haartmans trädgård består av en stor variation av växter och träd.

Uppdatering kl. 14:37: lade till Casa Haartmans adress, Klostergatan 3.

Mitt bland bostäderna i Nådendal ligger en tegelmurad tvåvåningsvilla i tjugotalsklassicistiska stil. I mer än fyrtio år var villan och trädgården omkring huset Axel och Hedvig Haartmans hem.

2017 fick Stiftelsen för Åbo Akademi ta över fastigheten på Klostergatan 3 när Föreningen Hedvigs Minne rf., som hade upprätthållit den sedan Axel Haartmans död 1969, donerade den vidare.

Efter ett års paus öppnar konstnärshemmet Casa Haartman upp sina dörrar till allmänheten igen.

Föreningen beslutade att överlåta ansvaret

I donationen ingick en fastighet, en trädgård, ett hus med samlingar av kärl, möbler, konstverk, textilier samt Axel Haartmans konstverk inklusive rättigheterna till hans konst.

– Föreningen Hedvigs Minne rf. ansåg sig inte ha tillräckliga resurser för att sköta fastighetsunderhållet för den gamla byggnaden, säger Ulrika Grägg som är intendent vid Stiftelsen för Åbo Akademi.

Ulrika Grägg håller i en arkivbild
Ulrika Grägg visar upp gamla bilder av Casa Haartmans trädgård.

Stiftelsen hade också erfarenhet av det stora ansvaret att dela ut och välja stipendiemottagare, som ingick i donationen som helhet.

– Stipendieutdelningen sker via Åbo Akademi och omfattar doktorandstipendier inom skapande vetenskaplig forskning, vilket innebär forskning inom ämnena konstvetenskap, historia, konsthistoria och religionshistoria, säger Grägg.

Stiftelsen för Åbo Akademi hade också potential att ha en bra omsorg om donationen i sin helhet, med sin tidigare erfarenhet av att förvalta museum.

Jobb bakom kulisserna

Efter donationen har Stiftelsen för Åbo Akademi jobbat i kulisserna med Casa Haartman. Praktiska saker så som att byta till nya övervakningskameror, stuprännor och trygga eldragningar har gjorts för både besökarna och samlingarnas säkerhet.

Dessutom har huset renoverats under åren som gått och allt från parkett till mellanväggar har restaurerats. Planen för gården är att slutföra inventeringen av egendomen som föreningen Hedvigs Minne påbörjat. En byggnadshistorisk utredning är redan gjord,  och till näst kommer en färgundersökning av de målade ytorna att göras.

All pågående forskning om och kartläggning av fastigheten och samlingarna har ett syfte:

– Det ska vara hållbart, säger Grägg. Kartläggningen ska kunna användas även i framtida forskning.

Samlingarna håller även på att digitaliseras och kommer i år att dyka upp på museernas och bibliotekens sökportal Finna så att alla lättare ska ha möjligheten att ta del av dem.

Julia Lönnfeldt
Christian Hoffmann står mot Casa Haartmans fasad iklädd kavaj och hatt i handen.
Christian Hoffmann är nöjd över arbetet Stiftelsen för Åbo Akademi gjort.

– Samarbetet med Stiftelsen för Åbo Akademi har förlöpt förträffligt, säger Christian Hoffmann, äldre amanuens vid Åbo konstmuseum. Det finns även över 30 målningar av Axel Haartman på Åbo konstmuseum.

Hoffmann poängterar att Casa Haartman öppnat upp mer till allmänheten tack vare stiftelse och dess arbete.

Han menar att Axel Haartman och hans verk ständigt är aktuella, eftersom det är en varierande samling. Så sent som förra året köpte Åbo stad verk av Haartman.

Julia Lönnfeldt
Växt- och trädsamlingen är riklig på Casa Haartmans trädgård.

Bakom knuten till museets entré väntar en livlig och blomstrande trädgård. Här finns bland annat arkivbilder av hur trädgården förr såg ut, men också Haartmans samling av olika växter. Det finns en blandning av buskar, fruktträd och stora ädla trädslag.

Nytt möter gammalt. Eftersom både trädgården och huset är skyddade var stiftelsen tvungna att plantera nya träd då de fällde gamla träd som var allt för stora och vildvuxna.

Grägg säger att det varit viktigt att bevara trädgården, samt de växter och träd som ursprungligen växte där. Hon poängterar ändå att en trädgård är levande och det ibland behövs fyllas på eller tas bort växter.

En annan nyhet är det skyddade löklandet som gjorts tillsammans med Naturresurscentret Luke, där tiotals lökväxter planterats.

Arkiv/Julia Lönnfeldt
Vit och lila rhododendron vid husknuten på Casa Haartman.,
Rhododendron blommar för fullt.

I nuläget kommer museet ta emot tio personer åt gången inne i huset, medan antalet besökare inte är begränsat i trädgården.

Artikeln uppdaterad den 11.6 kl. 09.17: En del citat har justerats lite.

Publicerad: