Drömmen om att bo i skärgården – Nagu bygger nya hyresradhus

en dataanimerad visionsbild av ett radhus
Bild: Archipelago Design
Publicerad:

Terrassen ser ut över hamnen med Najaden och L’Escale. Solnedgången skymtar i sydväst.

På terrassen sitter Tim Eriksson, infödd Nagubo och egenföretagare.

Eller där föreställer han sig åtminstone sitta, om drygt ett år när han förhoppningsvis flyttar in i sin nya radhuslägenhet.

Han är inte den enda som drömmer om att bo på landsbygden. Inflyttningssiffrorna har ökat något redan innan coronan. Enligt preliminära uppskattningar har cirka 60 flyttat till Nagu i år, medan det under de senaste två åren varit kring 40.

– Många jämnåriga har sagt att de gärna skulle stanna i Nagu bara det fanns bostäder.

Tim Eriksson, Toni Kaarto och Olle Elenius är med i byggprojektets arbetsgrupp. Foto: Gregg Saldutti

”Svenssonboende”

Det senaste nybygget i Nagu skedde år 2009. Egnahemstomter finns, men av de 41 hyreslägenheterna är för mesta 95 procent fyllda året runt.

Nu har Väståbolands hyreshus ab ingått ett arrendeavtal med Pargas stad för att möta behovet av nya hyresbostäder.

Två radhus med totalt 8—10 lägenheter ska byggas på Läkarvägen på Ernholm, som blir klara för inflyttning hösten 2021.

De två radhusen ska byggas på olika höjdplan så de bakomliggande lägenheterna får utsikt över hustaken. Tvårummarna blir cirka 49 kvadratmeter och trerummarna 67,5.

Detaljer diskuteras ännu men sadeltak med solpaneler är en möjlighet. Luftvärmepumpar ska antagligen förse lägenheterna med värme.

Ett ”klassiskt Svenssonboende” blir det enligt Eriksson.

Husdjur är välkomna i de nya bostäderna. Foto: Gregg Saldutti

Fler investerare

Initiativet för projektet togs redan för två år sedan. Den gamla läkargården var ett av fyra alternativ för radhusbygget.

Tomten ägs av staden som gick i borgen för ett lån på 300000 för att bilda ett bostadsbolag för syftet. Staden har också köpt in sig i en av lägenheterna.

Så fort 6—10 investerare är fastslagna sätter byggprojektet igång. Utöver Eriksson är tre investerare säkra, varav en är Sparbanksstiftelsen i Nagu. Några andra har även meddelat ett intresse, ett par av dem från Pargas.

– Vi började få förfrågningar genast efter stadsstyrelsens beslut i augusti, säger Merja Kaarto, VD för Väståbolands hyreshus. Det finns en trend i luften, folk flyttar ut till landet.

Hoppet är att kunna börja bygga inom de närmaste månaderna, med hjälp av lokala entreprenörer.

Merja Kaarto är VD för Väståbolands hyreshus. Foto: Gregg Saldutti

Ung målgrupp

Priset per kvadratmeter är mellan 2 800 och 3000 euro.

Som investerare kan du också välja ett billigare alternativ: En ”tom yta”, det vill säga en klar lägenhet utan tapeter och golv, för den som själv vill inreda.

Målgruppen för de nya radhuslägenheterna är i Erikssons ålder, 20—30-år, trots att vem som helst välkomnas och lägenheterna går att anpassas efter behov.

Tanken är att locka unga Nagubor och barnfamiljer att stanna.

– Men först ska de ut och se världen för att fatta hur bra det är här, säger Kaarto.

Eriksson tror att många unga vill bo kvar i Nagu, men att bostadsalternativen är för få. Ett egnahemshus är för stort, medan en etta känns för liten. Därför tror han många väljer Åbo eller Pargas.

Hemma i skärgården

Om inte för träden kan du nästan se ner till hamnen från backen där radhusen ska stå.

Det var Eriksson som fick igenom en ändring i ritningen så lägenhetsterrasserna är vända mot sydväst, inte mot norr som först var planerat.

Eriksson är född och uppvuxen i Nagu. Med ettåriga terriern Prisse i famn blickar han nu ut över den tomma tomten som ska bli hans hem.

Härifrån är han, här vill han bo.

Tim Eriksson. Foto: Gregg Saldutti