Videoserie skapad i Raseborg ska göra nätet tryggare för unga - bland annat mobbning och "grooming" tas upp
Tillsammans med Folkhälsan och bildningssektorn vid Raseborgs stad har regionala Karis Telefon producerat en videoserie för att hjälpa unga att hantera nätet och sociala medier på ett tryggt och trevligt sätt. Teman som mobbning, nätetikett, grooming och källkritik ingår.
Videoprojektet initierades av Karis Telefon för nästan ett år sedan. Nu har materialet lanserats på bolagets hemsida och kommer dessutom användas i Raseborgs stads skolor. Projektet ”Barn & internet” har som mål att förbättra de ungas mediekunskaper och ge hjälp och råd inom ett flertal områden.
Fritt att använda i hela landet
I totalt åtta animerade och informativa avsnitt får barnen ta del av teman som nätetikett, nätmobbning, hurdant material man får dela, källkritik och falsk information på nätet. Dessutom ingår ett avsnitt om så kallad grooming, alltså hur barn på nätet kan kontaktas av vuxna i sexuellt syfte. Behovet av serien påtalades av fritidschef Fredrika Åkerö på Raseborgs stad.
– Det fick oss på Karis Telefon att tänka hur vi kunde hjälpa till, ungas sak är ju allas sak. Som lokal aktör bär vi ett visst samhällsansvar och jobbar för den region vi är verksamma i, säger Johan Nygård, teknisk chef på Karis Telefon.
Även om materialet är förankrat till Västnyland, genom animationer med lokala motiv och berättarröster med regionala drag, är det fritt att använda i hela landet. Serien är gjord för att passa barn i årskurs 3 och uppåt. Videoserien finns på både svenska och finska, och är uppdelad i korta avsnitt som kan visas under olika lektioner för att ge tillräckligt med tid att bearbeta materialet.
– Avsnitten innehåller trovärdig information riktad till barn och unga, men också vårdnadshavare kan ha stor nytta av att se dem. Det bästa är om avsnitten väcker diskussion mellan barn och vuxna, säger Jari Salminen, undervisningschef för Raseborgs stads finska skolor.
Förutom videoklippen erbjuds även stödmaterial och frågor som underlag för diskussion, samt material som läraren kan använda sig av för att fördjupa sina egna kunskaper.
Bakom produktionen står en stor projektgrupp och ett unikt samarbete mellan bildningssektorn, Folkhälsan och Karis Telefon.
Projektet är delfinansierat av Andelsbanken Raseborg samt de lokala Lions-klubbarna Ekenäs, Karis samt Tenala-Bromarf. Det Ekenäsbaserade företaget Multifoto har stått för förverkligandet. Manus är skrivet av Christoffer Holm och som berättare hörs Tove Virta och Janne Grönroos.
Animationerna är gjorda av Paul Söderholm som också designat "surfgnurfen" som förekommer i videoserien. Söderholm är förstås bekant från ÅU:s spalter som upphovsman till Gnurfen.
Avsnitten tar upp både allvarliga ämnen och mer lättsamma aspekter. Innehållet är informativt, men också gjort med humor och lättsamhet. Videoserien publicerades på onsdagen.
Uppdaterad klockan 18.00 med tillägget om att det är Paul Söderholm som ligger bakom animationerna och "surfgnurfen" i videoserien.