Utredning klargör möjlighet att vara skriven i två kommuner

Publicerad:

Åbo Underrättelser har i flera repriser skrivit om de svårigheter som folk som vill skriva sig i till exempel den kommun som man har sin fritidsstuga har råkat ut för.

Proceduren har varit byråkratisk och svår och kutymen har varierat i landets olika magistrater.

Nu har en arbetsgrupp för första gången granskat de olika aspekterna på för- nackdelarna med så kallat dubbelt kommunskap.

Som en följd av arbete och fritid vill många finländare använda sig av den kommunala servicen också i en annan kommun än den man är mantalsskriven i.

I utredningen har man bland annat sett på de faktorer som har lett till att behovet av det dubbla kommunskapet har ökat och hur förvaltningen ska hantera ärendet i fall lagstiftningen skulle ändras. I dag är det inte möjligt att vara skriven i flera kommuner samtidigt.

Rapporten klarlägger också vilken roll det dubbla kommunskapet har på beskattningen och på statsandelarna.

Utredningen är unik ur ett nordiskt perspektiv. I Island och Danmark har dubbelt kommunskap diskuterats, men ingenstans i Norden är det nöjligt med dubbelt kommunskap.

Utredningen överlämnas till kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C) på tisdag. Den efterföljande presskonferensen kan följas på Statsrådets webbplats www.vn fi/verkkolahetykset

I arbetsgruppen ingår regeringsråd Auli Valli-Lintu, södra Savolax landskapsdirektör Pentti Mäkinen, forskare Siv Sandberg vid Åbo Akademi, universitetslektor Pekka Nykänen vid Tammerfors Universitet och Torsti Hyyryläinen vid Helsingfors Universitet.

LÄS OCKSÅ:Magistratens nya linje öppnar för inflyttning

Magistraten bör ändra sin linje

  Ledare: Bostadslös i stugan

  Folk som skriver sig på stugan blir bostadslösa

Reporter (Åbo)
Publicerad: