Torghandlare kan tvingas sluta då det inte längre finns plats för deras bilar – "Omöjligt att fortsätta"

Kim Lund
En torgföräljare säljer frukt
Vesa Kemlins försäljningsstånd är en populär handelsplats. Men efter att torgbygget är klart han kan tvingas sluta då han inte längre får plats för sin bil.
Publicerad:

Vesa Kemlin är torghandlare i fjärde generationen.

På måndagen kom han till Salutorget redan klockan sex på morgonen för att ställa i ordning sitt försäljningsstånd som är fullt av apelsiner, bananer, paprikor och andra frukter och grönsaker. Vid lunchtid är det full kommers och affärerna rullar på.

Men snart kan Kemlin vara tvungen att lägga lapp på luckan.

Efter att torgets ombyggnad är klar får han och övriga försäljare inte längre parkera sina bilar på torget. I stället erbjuds försäljarna 30 platser i den underjordiska parkeringen.

Kim Lund
Många torgförsäljare blir i klistret då de inte längre får parkera på torget. Foto: Kim Lund

Platserna kommer att inte räcka till eftersom det sommartid kan stå upp till 70 bilar parkerade på torget. Kemlin kan inte förstå hur Åbo stad tänker.

– Vi har alla våra varor i bilen och det är självklart att vi inte kan bära upp allt från torgparkeringen då vi behöver påfyllning. Det samma gäller flera andra försäljare. Vill staden helt ta kål på torgverksamheten, det är helt otroligt.

Kim Lund
Foto: Kim Lund

Stadsmiljönämnden behandlar på tisdag förslaget att flytta bilarna från torget till den underjordiska parkeringen.

Enligt förslaget ska det finnas 30 platser för försäljarna som de kan hyra av Åbo stad för 130 euro i månaden. Några andra alternativ än att parkera under jord finns inte, säger Ilkka Uusi-Uola som är chef för avdelningen för markförvärv i Åbo.

– Det går inte att parkera på gatuplan efter att torget är färdigt. Om stadens platser i torgparkeringen tar slut måste försäljarna själva förhandla med Turun Toriparkki eller Louhi för att få en plats.

– Vi kan hjälpa till med förhandlingarna för att man ska nå en förmånlig och vettig lösning, men så mycket mer kan vi inte göra.

Foto: Kim Lund

Kemlin hoppas ännu på att man kan förhandla sig fram till någon slags kompromiss i parkeringsfrågan. Om det inte gör det, ser det mörkt ut.

– Det blir omöjligt att fortsätta med försäljningen, så jag hoppas verkligen att det inte går så. Det är inte lätt att hitta ett nytt jobb och vi är redan hårt trängda. Under tiden som torgbygget har pågått har vi tappat 60 procent av omsättningen.

Reporter (Åbo)
Publicerad: