Insändare: Fördomsfrihet löser bristen på arbetskraft

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ekonomin har vuxit kraftigt och sysselsättningen ökat snabbt i Egentliga Finland. Det förekommer till och med hotbilder om en akut arbetskraftsbrist, trots den fortsatt höga arbetslösheten i landskapet.

De lediga jobben är många. Enbart Egentliga Finlands TE-byrå har 3 300 lediga jobb. Det är 41 procent mer än för ett år sedan. Ändå verkar det vara svårt att sysselsätta de arbetslösa. Antingen hittar yrkesfolket inte de lediga jobben – eller så är det arbetsgivarna som inte ser den potential de arbetssökande har.

Många av dem som försöker få jobb har upplevt att de inte ges en genuin chans att vara med i rekryteringsprocesser. Namn, ålder och kön kan vara faktorer som spelar in. Den som har ett icke-finländskt släktnamn stöter på fördomar: ”Med det där namnet kan du inte vara finländare. Varifrån är du på riktigt?”

Äldre får lätt känslan att de inte längre duger till något. ”Borde du inte i den där åldern bara sitta och meta?”

Det här väcker frågan om vad den så kallade ”arbetskraftsbristen” egentligen handlar om. Det känns utan tvekan som om det är så att arbetsgivare bara vill anställa finskfödda personer som inte fyllt 30, personer med gedigen branscherfarenhet, men sådana som inte kostar så mycket. Övriga verkar inte duga till något.

Många arbetsgivare kunde kolla sig själv i spegeln, om det är så att de upplever att det inte finns potentiella arbetstagare. I Egentliga Finland finns det ett utbud av arbetstagare, sådana som kanske inte heter Virtanen och sådana som redan passerat 45-årsstrecket. Många av dem är yrkeskunniga och motiverade specialister och i allra högsta grad arbetsföra individer.

Acceptera dem! Fördomsfria attityder gentemot människor med annorlunda bakgrund och erfarenheter är en lösning då man letar efter folk som ska fixa jobben.

Otto Kanervo

Dino Nerweyi

Varsinais-Suomen omatoimisen työllistymisen tuki, Votty ry

Urapurje

Publicerad: