Svar till Kepa Tromp och Lasse Söderlund

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

För att kunna satsa på den åldrande befolkningen och utveckla åldringsvården såsom Kepa Tromp och Lasse Söderlund önskar så måste vi våga tänka i nya banor och se till att de resurser vi har används på bästa sätt.

Oavsett om vårdreformen genomförs eller inte så har den satt igång ett alldeles nödvändigt förändringsarbete i kommunerna. Antalet över-75-åringar kommer bara i Kimitoöns kommun att öka med 42 % i under de närmaste 15 åren. Skuldbördan är redan nu över landets medeltal eftersom stora investeringar har gjorts de senaste åren, daghem, sportplan, hälsocentralsjukhus osv. Vårdkostnaderna har ökat kraftigt. Underhållet av flera vårdfastigheter är eftersatt och utrymmena skulle antagligen inte uppfylla framtidens förväntningar på en modern vårdmiljö, även om man skulle lägga ner åtskilliga miljoner på att renovera dem.

Det är dags att sluta prata om specifika vårdbyggnader. Det är inte byggnaderna som levererar den goda vård vi efterlyser.

I ärlighetens namn måste man givetvis också fråga sig om det verkligen är så att kommunen är den enda som kan leverera en god vård? Varifrån kommer uppfattningen att den kommunala vården är den bästa vård vi kan erbjuda de äldre? Hur vet vi att det inte går att få något bättre? Det är givetvis inget självändamål med privata vårdgivare men det är i allra högsta grad angeläget att skapa en mix av olika vårdgivare för att skapa en sund utvecklings- och konkurrenssituation.

Kanske det är så att hela samhället skulle vinna på att det fanns en mix av vårdgivare, både kommunala och privata, där alla vill ge bästa möjliga vård. Den mixen finns redan i många kommuner, 48 % av alla äldreomsorg i Finland drivs av privata företag.

Att ge privata företag möjlighet att verka och utvecklas ger inte ”skattebetalaren” mindre makt. Det är kommunen, i framtiden kanske landskapen, som köper platser genom olika avtal och har då både rätt och, framförallt skyldighet att ställa krav på vårdgivaren.

Man kan undra hur kommunen idag, på ett objektivt sätt, kan ställa krav på och kontrollera ”sig själv” som vårdgivare? Särskilt när det inte finns andra att jämföra sig med. Krav ska övervakas och samhället behöver utveckla kvalitetsregister med öppna jämförelser så att var och en kan se hur såväl kommun som företag klarar av att leverera det de ska.

Politiker och tjänstemän i Kimitoöns kommun jobbar tillsammans för att hitta lösningar som utvecklar verksamheten på sikt så att det också i framtiden ska vara möjligt att få en god vård i sin hemkommun på sitt eget språk.

Hemvård och närståendevård ska utvecklas så att den som vill kan bo kvar hemma så länge som möjligt. Det behövs mobila sjukvårdsteam som kan ge avancerad vård i hemmet och nattvårdspatruller som ser till att de äldre kan känna sig trygga i sitt hem även på natten. Rehabilitering och användning av vårdtekniska lösningar är viktiga för att flera ska kunna återgå till ett aktivt liv istället för att bli sittande, eller ännu värre, liggande. Seniorbostäder och seniorrådgivningspunkter ska finnas för dem som inte längre vill bo kvar hemma men inte heller har behov av ett effektiverat serviceboende.

Ghita Edmark

SFP

Medlem i kommunstyrelsen och omsorgsnämnden i Kimitoöns kommun

Lasse Söderlunds insändare hittar du här, Kepa Tromps finns här.

Publicerad: