Åldringsvården fortsätter?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Skall försöka fatta mig kort. Ser det som en principsak att inte försöka göra åldringsvården till ett vinstbringande företag! Speciellt vad gäller stora vårdjättar. Vad har de för intresse av hur åldringarna mår på Kimitoön? De är ute efter att först försöka håva in pengarna för byggnadskostnaderna, för att sedan börja fylla sina fickor. Hur skall de klara av det?
Jo, de väljer dem som har råd att betala för sig och genom att höja vårdavgifterna, anställa färre, sänka lönerna, använda mindre hygienartiklar och servera sämre mat. Sänkta löner vill inte fungera i Finland, så man byter ut arbetspersonalen. Hyr in billig arbetskraft från utlandet, samtidigt försvinner lokalkännedomen.
Så står vi där med en hel yrkesgrupp som blir arbetslösa. Titta tillbaka till exempel på Finnair, flygvärdinnorna.
Det resulterar i att åldringsvården som just byggts upp tar ett stort kliv tillbaka. Raseborg har ju redan visat ett stort missnöje med Attendo och ännu är det säkert bara början.
Du har rätt Ghita Edmark (ÅU, 9.12) att kommunen gjort stora investeringar förutom att man grävt ner en massa pengar. Men tyvärr är det inte möjligt att kunna gräva upp dem. Det är här vi måste kunna prioritera! Det börjar vara 35 år sedan, första halvan av 1980-talet då man gjorde stora investeringar för åldringarna. Då byggdes åldringsboendet Kvarnbacken, Silverbacken med servicehus växte fram i Västanfjärd och Alma- och Hannahemmen renoverades och byggdes till. För allt det här kan vi tacka byggnadsentreprenör Leif Granroth. Vi hann med mycket!
De personer som då stod bakom projekten håller i dag på att bli äldre och frågar sig säkert hur dagens politiker resonerar. Åldringarna är inte längre de samma, de har bytt namn. Men vårdbehoven är de samma, nu och också framöver. Vårdhemmen kommer att behövas, trots att den gamla ofta invänder med ”jag klarar mig nog jag vill inte vara till besvär och vem skall då ta hand om och sköta hemmet”. Allt medan vårt samvete gnager. Hur hitta den där tiden?
Tänkte avsluta med att berätta att jag hade en svägerska som arbetade på ett äldreboende. Hon tänkte bli petad från sin tjänst för att åldringarna på avdelningen hon ansvarade för blev piggare och kryare istället för att långsamt gå ner sig. Många av dem räknades plötsligt inte längre som bäddpatienter. De utnyttjade sin arbetstid till att vara hos patienterna. Tack vare de anhörigas ingripande fick hon stanna kvar. Det berättar något om nivån på åldringsvården i Finland idag. Den kunde höjas avsevärt, men vi får vara tacksamma för vad vi har och vill helt enkelt inte få det sämre.
Ännu en prisjämförelse. Det bor 60 åldringar ute på fältet vid Esperi och Attendo, som i medeltal lyfter en 2 000 euros servicesedel. Det blir 120 000 i månaden, vilket motsvarar mer än 30 vårdares löner, 1,5 miljoner i året. Kan vara verklighet om några år, när åldringarnas antal ökar, livslängden blir längre och minnessjukdomarna allt vanligare.
Allt det här är farhågor och därför önskar jag och säkert många med mej, så här inför jul, att Kimitoöns kommun beslutar att hålla kvar både skola och åldringsvård som sina skötebarn. Ännu vet vi ingenting med säkerhet om varken vårdreform eller Sote. Det verkar som om de skulle luckras upp, såsom det gjordes i avloppsförordningen. Så vänta och se och tag inga dumma beslut.
Tyvärr gick det inte, frågan är så stor så det är svårt att fatta sig riktigt kort, men jag hoppas att du Ghita fick någon form av svar på dina frågor.
Tack för allt stöd, speciellt tacket på ÅU värmde!
Lasse Söderlund